Az európai részvények hétfőn kéthavi mélységbe estek, az MSCI Asia Pacific Index két hónapja nem látott mértékben gyengült, az amerikai határidős tőzsdeindexek szintén lejjebb kerültek, a jen a dollárral szemben kéthavi, az euróval szemben pedig hároméves csúcsra erősödött a Brexittel kapcsolatos félelem miatt - írja a MarketWatch

A portál szerint befektetők menedéket kerestek a japán devizában, ugyanis egyre nagyobb bizonytalanság rajzolódik ki a június 23-i brit függetlenségi népszavazás miatt, miután a távozásra és maradásra szavazók két tábora eddig nem látott közelségbe került egymástól.

Mindenfélét mutatnak

Az ORB/Independent közvélemény-kutatása szerint 10 ponttal vezettek a kilépéspártiak, a hétvégi felmérések alapján az Obrservernek az Opinium által készített online elemzés 44:42 arányt mutatott a maradók javára, a YouGov vasárnapi felmérése szerint viszont a megkérdezettek 43 százaléka a Brexit mellett állt, míg 42 százaléka a maradók táborát erősítette.

Minden a Brexitről szól, a spekulánsok  közül egyre többen a dollár és a jen erősödésére, illetve a font és az euró esésére fogadnak - kommentálta a piaci hangulatot a Bloombergnek Richard Falkenhall a SEB AB stratégája.

Nő a kockázatéhség

A Stoxx Europe 600 páneurópai index hétfő délelőtt 1,6 százalékos mínuszban járt, minden szektor esett. A prímet a technológiai és a pénzügyi papírok vitték. Az MSCI Asia Pacific Index 2,1 százalékot esett, miután a hongkongi, a szöuli, a sanghaji és a tokiói mutató is gyengült, utóbbi kettő a régióban a legnagyobb mértékben, több mint három százalékkal.  A jen 0,9 százalékkal, 1,4129 dollárra erősödött, az euróval szemben pedig 0,7979 fontig gyengült.

A MarketWatch szerint befektetők egyre inkább az állampapírokban keresik a menedéket, ezért az árfolyamuk nőtt, a hozamuk pedig beesett. A 10 éves német Bundok hozama több mint 17 százalékot esett. A csökkenő hozamok viszont erősítették a bankszektor profitabilitását érintő aggodalmakat is. Ennek volt betudható, hogy a pénzügyi szektor részvényei lejtőre kerültek.

Fontesésre játszanak

A Bloomberg szerint a hedge fundok és más nagy spekuláns kereskedők megduplázták a nettó short pozícióikat a fonttal szemben, ami 2013 júniusa óta nem látott mértéket öltött. Eközben egyre inkább a jen erősödésére is játszanak, ebben keresve menedéket a június 23-i referendum előtt.

A font ebben az évben már több, mint 4 százalékot esett a kilépés kockázata miatt. A dollárral szemben hétéves mélypontra, 1,3836 dollár/fontra gyengült még februárban, amikor David Cameron miniszterelnök bejelentette a szavazás időpontját.

Azóta gyakran elég széles sávban mozgott a brit deviza árfolyama, amikor a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy bármelyik oldal felülkerekedhet a referendumon. A kéthetes volatilitást mérő mutató hétfőn rekord magasságba lendült - írja a Bloomberg.

Hullámvasút jöhet

A népszavazás eredményétől függetlenül június 24-én várhatóan további nagy kilengések várhatóak a font árfolyamában. Az angol valuta vagy több mint 30 éves mélypontjára eshet, vagy éves csúcsára rallyzhat - vélik a Bloomberg által megkérdezett elemzők. Legtöbbjük szerint abban az esetben, ha a britek a kilépésre szavaznak, akkor 1,35 dollár alá gyengülhet a font, míg a medián becslés szerint az EU-ban maradás győzelme esetén 1,50 dollárig ugorhat az árfolyam.

Van még más is

A Brexit mellett "természetesen" van még más is, például amerikai, japán, svájci és brit kamatdöntő ülés. Ezek szintén élezik a hangulatot a befektetők körében. Mindenki fél - vélekedett Ryuta Otsuka, a Tokyo Securities Co. stratégája, aki szerint túl sok olyan esemény jön, amely komolyan befolyásolhatja a piaci hangulatot.

A kereskedők véleménye megoszlik arról, mit lép a Fed e heti kamatdöntő ülésén. Abban úgy tűnik egyetértés van, hogy az amerikai központi bank nem változtat az alapkamaton szerdán, de az ezt követő közleményt ízekre fogják szedni a befektetők a következő kamatemelésre utaló jelzések miatt.

A legtöbb elemző a japán jegybanktól azt várja, hogy rekordméretű ösztönzőcsomagját a korábban várt június 16. helyett inkább júliusi ülésen bővíti.

A brit jegybank is kamatdöntő ülést tart június 16-án. Elemzők szerint a Bank of England (BoE) sem fog változtatni az alapkamaton és eszközvásárlási programján sem.

Brexit forgatókönyv

Kilépés esetén a Bloomberg által megkérdezett 33 közgazdász 85 százaléka szerint a BoE-nek további gazdaságösztönzést kellene bevetnie, háromnegyedük szerint hitelkönnyítést kellene alkalmaznia, míg 68 százalékuk szerint mennyiségi lazításra lenne szükség; 61 százalékuk úgy véli, hogy még a kamatvágás is szóba jöhet. A piaci volatilitás mellett a jegybanknak politikai instabilitással is meg kellene küzdenie

Idegesség Svájcban is

Svájcban is 16-án lesz kamatdöntő ülés, elemzők itt sem várnak változtatást (a brit népszavazást megelőző héten), de a Brexit veszély hatása miatt a svájci jegybank sincs igazán kényelmes helyzetben. Így a kamatdöntő ülés után Svájcban is a jegybank kormányzójának sajtótájékoztatója kerülhet a középpontba. Az SNB elnöke, Thomas Jordan már áprilisban is figyelmeztetett, hogy a britek kilépése "óriási stresszt" okozhat Európában.

A frank garantáltan erősödne, amelyet a Bloombergnek nyilatkozó elemzők többsége szerint még agresszívebb intervenciókkal próbálna majd megakadályozni a jegybank. Néhányuk még a betéti ráta további vágását sem tartotta kizártnak a jelenlegi mínusz 0,75 százalékról. Erre akkor kerülhet sor, ha a frank 1,00-1,05 frank közötti euróárfolyamig erősödne, és tartósan ezen a szinten ragadna. A Bloomberg megjegyzi, hogy az alpesi deviza a múlt héten - április óta először - átlépte az 1,09 frank/eurós szintet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!