Az amerikaiak gyanakodva fogadják, hogy a kormány egy új pénzügyi fogyasztóvédelmi ügynökséget akar létrehozni, nem kedvelik a Wall Streetet, a bankokat és a biztosítókat, továbbá támogatnák, ha Washington megbüntetné a válságért felelőssé tehető bankárokat - derül ki a Bloomberg felméréséből.

Miközben sokakat érint a munkanélküliség - az USA-ban jelenleg 9,7 százalék a munkanélküliségi ráta - a pénzintézetek részvényei 57 százalékkal drágultak idén. Ezért nem csoda, hogy a megkérdezettek 57 százaléka rossz vagy nagyon rossz véleménnyel van a tőzsdéről, 54 százalékuk hasonlóan vélekedik a bankokról és 60 százalékuk a biztosítókról.

Közel kétharmad azok aránya, akik nem kedvelik a vállalatvezetőket és 67 százalék azoké, akiknek lesújtó véleményük van a kongresszusi képviselőkről. A válaszadók 56 százaléka támogatná, ha a kormány limitálná azok jövedelmét, akik felelőssé tehetők a pénzügyi válság kialakulásáért vagy megtiltaná a foglalkoztatásukat a bankszektorban.

Népszerű lenne, ha a politika rászállna az olyan óriásbankokra, mint a Bank of America vagy a Goldman Sachs Group. A megkérdezettek 56 százaléka szerint a pénzintézeteket leginkább önmaguk gazdagabbá tétele érdekli egyszerű ügyfeleik rovására. Ugyanakkor 40 százalékuk elismeri, hogy ezek a cégek fontos szerepet játszanak a gazdaság bővítésében.

Az amerikaiak megosztottak a kormány beavatkozását illetően. Több mint 40 százalékuk szerint az állam túl messze ment a pénzügyi szektor újraszabályozásában, míg 37 százalékuk szerint nem tett eleget ezen a téren. Hatvan százalék azok aránya, akik szerint a Wall Street nem tett eleget azért, hogy elkerülje a válság idején történt csődök megismétlődését.

A megkérdezettek negyedének nincs véleménye a Fedről, 42 százalékuk pozitívan, 31 százalékuk negatívan ítéli meg szerepét. A válság megismétlődését a válaszadók 57 százaléka tartja kevéssé valószínűnek, de 42 százalék azok aránya, akik szerint meglehetősen nagy az esélye az újabb pénzügyi válságnak.

Tízből heten úgy vélekednek, hogy a jelenlegi pénzügyi fogyasztóvédelmi rendszert kellene megerősíteni egy új, önálló intézmény létrehozásával szemben. Ez azt jelenti, hogy kisebbségben van Barack Obama elképzelése a független szervezet megalapításáról.