A múlt hónap közepétől újra életbe lépett romániai roncsprogram keretében bárki korlátlan számú öreg autót adhat le az e célra kijelölt 240 roncstelepen, ahol gépkocsinként 3800 lejes (közel 950 euró) értékutalványt kap cserébe. Új autó vásárlásakor legfeljebb három kupon váltható be, de mivel az értékjegyek nem névre szólnak, ezek akár tovább is adhatók.

A TiriacAutoRulate lehetőséget ad egy jobb, biztonságosabb autó vásárlására azoknak is, akik nem engedhetnek meg maguknak egy vadonatúj autót- idézi a bukaresti Ziarul Financiar Cristina Munteanut, a Holding kommunikációs igazgatóját. A cég az utalvány névértéke helyett mindössze 2100 lej kedvezményt ad egy autó vásárlásakor, ám a vevőknek még így is megéri, hiszen a kuponokhoz a piacon 1000-1500 lejért is hozzá lehet jutni.

A voucherek adásvétele ugyanis virágzó üzletté nőtte ki magát a szomszédos országban, a spekulánsok a magánszemélyektől felvásárolt értékjegyeket online börzéken értékesítik tovább óriási haszonnal. (Napi Online 2010. 03). A roncsprogram célja nem az autóeladások fellendítése, hanem a környezetszennyező és a közlekedés biztonságát veszélyeztető autók kivonása a forgalomból - reagált a hírre Gheorghe Popescu, a környezetvédelmi alap felügyelője.

A legfrissebb minisztériumi adatok szerint országszerte mindössze négyezer új autót adtak el, melyhez 11 400 értékjegyet használtak fel. A forgalomból kivont gépkocsik száma ugyanakkor meghaladta a 45 ezret, így a program elérte célját - jelentette ki Popescu.

A program sikerein felbuzdulva a román kormány újabb 50 ezer értékjegy kibocsátását rendelte el, a spekuláció visszaszorítása érdekében ugyanakkor az új kuponok érvényessége a jelenlegi 9 hónap helyett 90 napra csökkent. A 110 ezer voucher beváltása összesen közel 100 millió eurójába kerül  Bukarestnek.