Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok kormánya 96 legalább egymilliárd dollár értékű vagyonnal rendelkező nagyvállalkozót vett fel az oroszországi oligarchákat felsoroló listájára, akiket 104 magas beosztású tisztviselővel egészített ki. Ezek az emberek a washingtoni álláspont szerint az állami és gazdasági szereplők összefonódásán alapuló uram-bátyám rendszer két oldalán állnak.

A washingtoni pénzügyminisztérium jelezte, hogy a felsorolás nem jelenti azt, hogy a listán szereplő személyekkel szemben szankciókat - vízumkorlátozást vagy pénzügyi tranzakcióik korlátozását - akarnak alkalmazni. A Bloomberg ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy már az is kárt okozhat nekik, hogy szerepelnek a listán, mert az amerikai és európai bankok meggondolják, hogy üzleteljenek-e velük.

"Objektív" szempontok

Az amerikai bejelentés szerint "objektív kritériumok" alapján döntöttek arról, ki kerüljön a listára. Az egyik ezek közül, hogy nettó vagyona elérje az egymilliárd dollárt, illetve hogy bizonyos szintnél magasabb beosztásban dolgozzon az államapparátusban.

Az üzletemberek egy része már szerepel az utazási és üzleti szankciókkal sújtott személyek listáján, mert Vlagyimir Putyin szövetségesei. Egyikük Arkagyij Rotenberg, az államfő barátja, az orosz közbeszerzések sztárja. Mások távolabb állnak a Kremltől, mint Olag Tinkov bankár vagy Szergej Galickij diszkontlánccsászár.

A tisztviselők között Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és Alekszander Novak energiaügyi miniszter is szerepel az oroszországi régiók legfelsőbb nacsalnyikjai (vezetői) mellett.

Mindenki, aki számít

Mindenki ott van a papíron, aki számít Oroszországban - értékeli a helyzetet Vlagyimir Tyihomirov, a BCS Financial Group moszkvai brókercég vezető elemzője. A cél az lehet, hogy nyomást gyakoroljanak az orosz vezetésre a politikai kapcsolatok normalizálása érdekében. A lista egyébként egyfajta megtorlás azért, mert az orosz kormány internetes manipulációval vélhetően befolyásolta a 2016-os amerikai elnökválasztást.

Nem így látják a moszkvai hivatalos körök. Dmitrij Peszkov az orosz elnök szóvivője kijelentette, hogy a Trump-adminiszteráció azért készítette el a listát, mert befolyásolni kívánja a március 18-ai elnökválasztás kimenetelét. Főnöke, a szavazás vetélytárs nélküli esélyese további öt évvel hosszabbíthatja meg majdnem két évtizedes uralkodását.

Moszkva abban bízott, hogy a Putyinnal kapcsolatban az elnökválasztási kampányban elnézően nyilatkozó Donald Trump megválasztása esetén javulhat az orosz-amerikai viszony. Ezzel szemben az elmúlt egy évben folyamatosan romlott a felek kapcsolata.

A fotó forrása: AFP