Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Próbaszivattyúzást indítottak a szlovák környezetvédelmi szakemberek az alsósajói szideritbányában, hogy csökkentsék a folyó szlovákiai szakaszán történt ökológiai katasztrófa következményeit - írja az Infostart.

A Sajó szlovákiai szakaszán az idén februárban történt természeti katasztrófa pusztításait a mai napig nem sikerült megszüntetni. A vörös színűre festett folyó élővilága szinte teljes egészében kihalt.

A pusztítást a Rozsnyótól északra található alsósajói szideritbányából kiáramló szennyvíz okozta.

A tavaszi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége tizenkétszer volt magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.

Bár a szlovák környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium, valamint a Vasércbányák Állami Vállalat szakemberei az elmúlt hónapokban több óvintézkedést is tettek a bányából kiáramló víz minőségének javítására és a szennyeződés csökkentésére, még sok időre és anyagi ráfordításra van szükség ahhoz, hogy a bánya közelében kanyargó Sajó vize megtisztuljon. Az eddigi óvintézkedéseknek köszönhetően már kevesebb szennyeződés jut el a folyó medrébe, de a szakemberek szerint továbbra is aggasztó a helyzet.

A hét elején a szlovák környezetvédelmi minisztérium emberei próbaszivattyúzást indítottak a az alsósajói szideritbányában, hogy kísérletet tegyenek a bánya mélyebb rétegeiből származó, sok ásványi anyagot tartalmazó víz eltávolítására. A Vasércbányák Állami Vállalat pedig a Kassa Megyei Önkormányzattal szerdán egy víz alatti feltérképezést is végrehajtott. A szennyezett vízből és az abból az elmúlt hónapok során kialakult, nedves salakra hasonlító anyagból több mintát vettek, a kutatásban részt vevő miskolci szakemberek pedig az elárasztott bányavájatokat egy távirányítású, víz alatti drónnal vizsgálták meg.