Hamarosan megkezdődnek Szerbiában a minimálbér összegére vonatkozó tárgyalások, amelyen a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége (SSSS) 39 ezer dináros (120 ezer forint) bruttó ajánlattal indítja majd az alkut - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Zoran Mihajlovicot, a szakszervezet tanácsának titkárát. (A bruttó minimálbér Magyarországon 167 ezer forint.)

A szakszervezeti vezető nem tartja korrektnek, hogy a szerb kormány a minimálbér összegét 35 ezer dinárban határozta meg. Szerinte ezzel értelmetlenné tették a tárgyalást, de majd kiderül a megbeszéléseken, hogy lehet-e ezt az összeget növelni. Úgy véli erős érvekkel tudják alátámasztani, hogy a minimálbér magasabb lehet 35 dinárnál.

A munkaadók soha sem elégedettek, amikor béremelésről van szó, és ha őket kérdeznék, akkor a minimálbér valószínűleg a tíz évvel ezelőtti szinten lenne - véli Mihajlovic. Az SSSS arra számít, hogy a 2017-ben, a szociális-gazdasági tanács ülésén született megállapodást tiszteletben tartva a minimálbér összegét kiegyenlítik a minimális fogyasztói kosár értékével.