A minimálbér növelése csak akkor lehetséges Szerbiában, ha az állam csökkenti a fizetésekre kirótt adókat és járulékokat – ezt a megkérdezett munkaadók 87 százaléka gondolja így a vajdasági Szabad Magyar Szó jelentése szerint.

A Szerbiai Munkaadók Egyesülete által elvégzett közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a munkaadók 68,3 százaléka szerint megérett a helyzet a minimálbér emelésére, míg 31,7 százaléka úgy gondolja, hogy jelenleg nincsenek meg a megfelelő feltételek a minimálbér növelésére.

Dönteni kellene az emelésről

Azoknak a munkaadóknak, akik úgy gondolják, hogy adottak a feltételek az emelésre, 19,8 százaléka azon a véleményen van, hogy 9 és 12 százalékkal kellene növelni a minimálbért, ami azt jelentené, hogy mintegy 41 500 dinár (140 ezer forint) lenne.

A munkaadókat tömörítő egyesület, a szakszervezetek és a szerb kormány augusztus elején kell, hogy tárgyalóasztalhoz üljön: a megbeszélés tárgya a 2023-as minimálbér összege.

A minimálbér, amely 35 ezer dinár körül alakul minden hónapban, egyáltalán nem elég a minimális fogyasztóin kosárra sem. Azok, akik ennyiért dolgoznak, és sokan vannak ilyenek, minden hónapban legalább 7000 dinár (24 ezer forint) híján próbálják meg biztosítani az alapvető élethez szükséges élelmiszert és egyebet. A legszegényebbek éppen élelmiszerre költenek legtöbbet, annak ára pedig napról napra emelkedik.