Bár szeptember elsejétől 40 ezer dinár (138 ezer forint) kellene, hogy legyen a minimálbér, ami továbbra sem éri el a minimális fogyasztói kosárhoz szükséges minimumot - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az Önálló és Független Szakszervezetek Szövetsége követelésében azt kérte, hogy minimálbért 50 ezer dinárra (172 ezer forint) emeljék szeptembertől.

Nebojša Rajković, a szövetség főtitkára azt mondja, hogy a munkavállalók ma sokkal rosszabbul élnek, mint tavaly, mert ugyanazért a pénzért csak egy szatyorral jönnek ki a boltból, míg tavaly tele kosár távozhattak. Mi is nehezen élünk, akik az átlag felett keresünk. Lemondtunk a szórakozásról, a színházról, mindenről, ami örömet, elégedettséget okoz, hogy meg tudjunk élni - mondta Rajković.

Semmire sem elég

Azok, akik minimálbérből élnek, a szegénység határán mozognak minden nap. Négyszázezer ilyen munkavállaló van, míg további kétszázezer még a minimálbérnél is kevesebbet visz haza minden hónapban.

A szakszervezet titkára felteszi a kérdést, hogy mit esznek annak a családnak a tagjai, amelynek a rezsije húszezer dinár és a húszezer dináros minimálbérből kellene megélniük.