Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Bízom abban, hogy amit meg kell tennünk, hogy megfeleljünk a minimumadó követelményeinek, azt tartalmazni fogja a szociális-jóléti csomag" - fogalmazott.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2019-ben kezdte kidolgozni a globális minimumadó-szabályozás keretrendszerét. A héten Párizsban elfogadott megállapodás lényege, hogy a jövőben egységesen, 15 százalékos társasági adót alkalmaznak a kormányok a külföldi multinacionális vállalatokra.

Yellen történelminek nevezte a globális minimumadóról szóló megállapodást, amelyet több mint 130 ország elfogadott. A miniszter szerint az új adó megakadályozza, hogy egyes országok társasági adókulcsaik csökkentésével magukhoz vonzzák az amerikai vállalkozásokat, ami végső soron az amerikai munkavállalókat érinti hátrányosan - írja az MTI:

A megállapodás lehetőséget nyújt az adók beszedésére a sikeres vállalatoktól, nemcsak a munkavállalóktól.

Joe Biden amerikai elnök 3500 milliárd dollárosra becsült szociális-jóléti csomagjáról, amely többek között családi, oktatási, egészségügyi és klímavédelmi intézkedéseket tartalmaz, a múlt héten szavazott volna a képviselőház, azonban kiderült, hogy nemcsak a republikánusok, hanem a centrista demokraták sem értenek egyet a tervezettel. Múlt csütörtökön Joe Manchin, Nyugat-Virginia állam demokrata szenátora, valamint Kyrsten Sinema, Arizona állam demokrata szenátora is jelezte, sokallja a 3500 milliárd dolláros csomagot.

A Biden-kabinet az amerikai történelem egyik legnagyobb adóemeléséből finanszírozná a tervezetet. Többek között 21-ről 28 százalékra emelnék a társaságiadó-kulcsot. A társasági adót a 2017-es adótörvény részeként a Donald Trump elnök vezette adminisztráció csökkentette 35 százalékról a jelenlegi szintre. A szenátusi republikánusok vezetője, Mitch McConnell korábban azt mondta: mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a "radikális kiadási csomag" elfogadását.