A bizalmatlansági indítványt a 349 tagú törvényhozás 181 igen, 109 nem szavazat ellenében fogadta el, 51 tartózkodással. Az indítvány elfogadásához 175 igen kellett - írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

Löfven kisebbségből kormányzott, ingatag kormánya pedig végül egy albérletekről szóló törvényjavaslatba bukott bele – derül ki a Reuters elemzéséből. A tervezet leépítette volna az állami felügyeletet az új építésű ingatlanokra kötött lakásbérleti szerződések felett.

A svéd törvények értelmében Löfvennek most le kell mondania – megbízva a parlament elnökét egy új kormány megalakításának feladatával –, vagy előrehozott választást kezdeményezhet.

A Svéd Demokraták (SD) nevű szélsőjobboldali párt csütörtökön nyújtott be bizalmatlansági indítványt a miniszterelnök ellen, miután a Baloldali Párt is közölte: nem támogatja többé Löfven kormányát. A legnagyobb ellenzéki pártnak számító Mérsékelt Koalíciós Párt és a kereszténydemokraták korábban azt mondták, ugyancsak támogatni fogják a Löfven elleni bizalmatlansági indítványt. Ez egyébként az első eset Svédországban, hogy egy, az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány következtében a törvényhozás megvonja a bizalmat a miniszterelnöktől - írta az MTI.