Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelenleg szabadságát töltő Angela Merkel a berlini közlemény szerint ismételten arra szólította fel az orosz elnököt, hogy "vesse latba a(z oroszbarát) szeparatisták felett meglévő befolyását egy kétoldalú tűzszünet elérése" és a(z ukrajnai) helyzet "stabilizálása" érdekében.

A német kancellár üdvözölte az Oroszország, Ukrajna és az EBESZ képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport múlt heti minszki találkozóját a szakadárokkal. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a donyec-medencei szeparatistákat Oroszországból látják el utánpótlással.

Merkel és Putyin először beszélt egymással azóta, hogy a német kormány hétfőn visszavonta a Rheinmetall cég technológiai hadiipari részlegének egy orosz lövészeti kiképző központ felépítéséhez kiadott exportengedélyét. A lépéssel Berlin európai partnereit is arra ösztönözte, hogy szigorúbban korlátozzák Oroszországba irányuló fegyverexportjukat.

A német fél által kezdeményezett telefonbeszélgetésben a Kreml közleménye szerint Putyin ismét a kelet-ukrajnai lakosság egyre romló humanitárius helyzetét hangsúlyozta.