Hétszáz milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag elfogadásáról döntött az amerikai törvényhozás múlt héten. A spiegel.de sorra vette, mi mindent lehetne ennyi pénzzel a világban kezdeni.

Íme a lista:

1. Ez a pénz éppen annyi, mint 22 millió átlagos amerikai egy évi keresete.

2. Ez a pénz éppen elég lenne, hogy az Egyesült Államokban bevezessék az általános társadalombiztosítás rendszerét, s ebből a keretből a kormányzat hat éven keresztül fizethetné a biztosítást minden egyes állampolgár számára.

3. Ennyi pénzből csaknem 47-szer lehetne finanszírozni a mentőszolgálatok számára a régóta szükséges modern és egységes kommunikációs rendszer bevezetését (kb. 15 milliárd dollárra becsülik ennek költségeit).

4. Ez a pénz százszor annyi, mint a New Orleans környéki gátak megerősítésére szánt költségvetés összege.

5. Ez a summa egész országok gazdaságának finanszírozására elegendő lenne, így Dánia GDP-je több, mint kétszer jönne ki belőle.

6. Az afrikai éhínség és szegénység elleni harcot tíz évig lehetne belőle finanszírozni, Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár szerint ugyanis évente legalább 72 milliárd dollár segélyre szorul a kontinens.

7. Ebből a pénzből 15 éven át mind a 16 amerikai titkosszolgálatot finanszírozni lehetne, ugyanis a 100 ezer alkalmazottra, a kommunikációs rendszerekre, a megfigyelőrendszerekre és a fegyverekre évente 44 milliárd dollárt fordítanak.

8. A Wall Street Journal számításai szerint az 1929-33-as Nagy Gazdasági Világválság során az infrastrukturális beruházásokba jelenértéken számolva 250 milliárd dollárt fektetett be az állam, s 8 ezer parkot, 40 ezer közintézményt és 72 ezer iskolát hoztak rendbe vagy építettek fel. A mostani összeg ennek csaknem háromszorosa.

9. Ennyi pénzből a bankok helyett a természetet is meg lehetne menteni. Bár a szakértők nincsenek egységes állásponton a szükséges pénzmennyiséget illetően, azt elismerik, hogy ez az összeg óriási előrelépést jelentene a környezetvédelem terén.

10. Csaknem ennyi pénzbe, 648 milliárd dollárba került az Egyesült Államok számára 2003 óta az iraki háború. Ez az összeg arra is elég lenne, hogy az iraki és afganisztáni hadműveleteket még hét évig finanszírozzák.

11. Ez az összeg nagyjából annyi, mint az eddigi holdraszállások együttes költségvetése. A NASA hatvanas évekbeli Apollo-programmja jelenértéken kb. 164 milliárd dollárba került. De 700 milliárd dollárból akár hét nemzetközi űrállomást is fel lehetne építeni.