Magyar idő szerint este negyed kilenckor kezdődik a Fed kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztató. A piaci szereplők szerint a 2008 decembere óta nulla közeli rekord alacsony szinten tartott kamathoz nagy valószínűséggel nem fog nyúlni a Fed Nyíltpiaci Bizottság. A legutóbbi, augusztusi ülésen, ahol a harmadik körös kötvényvásárlási programról (QE3) döntöttek a jegybankárok, ráadásul ígéretet tettek, hogy a kamatszint 2015 közepéig fennmarad.

Amiben változást hozhat a mai ülés, hogy várhatóan ismét napirendre kerül a monetáris beavatkozás feltételéül szabott numerikus küszöbértékek bevezetése. Erre azért lehet szükség, hogy a jövőben a piaci hangulat nem szándékolt felkorbácsolása nélkül tudja a jegybank befolyásolni a saját intervenciójával kapcsolatos várakozásokat. Ennek érdekében lényegében automatizálnák a monetáris intervenciót, ami megfelelő makrogazdasági célszámok elérése esetén tenné lehetővé a jegybanki beavatkozást.

A konkrét célszámokról egyelőre nincs megegyezés, ahogyan azon gazdasági területek köréről sem, amelyek kapcsán a jegybank hivatalosan is felállítana küszöbértékeket. Várhatóan az infláció és a foglalkoztatottság mellett az ingatlanpiacon lennének meghatározott "targetek".

Egyelőre éles vitára sem számítanak a kérdésben a piaci szereplők, mivel a két hét múlva esedékes elnökválasztás megköti a Fed kezét. Legfeljebb a kommunikációs szinten várható későbbi bejelentés megágyazására futja majd a mai ülésen.

Pénteken teszik közzé a harmadik negyedéves amerikai GDP adatok előzetesét. Mint ismeretes a második negyedévre jelentős mértékben, 1,3 százalékra lassult az amerikai növekedés üteme, ám szakértők szerint az év hátralévő részében kisebb fordulat is elképzelhető. A jegybank által szorosan követett munkaerőpiaci folyamatok között is látni pozitív tendenciákat, például a Fed által nem hivatalosan célzott 7 százalékos munkanélküliségi szint közelébe, 7,8 százalékra esett a múlt hónapban a munkanélküliségi ráta.

Fontosabb értékelésre majd decemberben kerülhet sor - hívják fel a figyelmet elemzők. Ekkor teszi közzé a Fed a legfrissebb negyedéves gazdasági előrejelzését, és ekkor jár le a jelenleg is futó Csavar Hadművelet, amely keretében rövidlejáratú kötvényeit hosszú futamidejűekre cseréli. Közgazdászok szerint az augusztusban indított havi 40 milliárd dolláros jelzálog-fedezeti értékpapír vásárlási programot is nyitva fogja tartani a Fed, amennyiben az év végéig nem gyorsul fel a kívánt 2 százalék körüli szintre a növekedés. Decemberben akár még bővíthetik is a program havi keretét, vagy kiterjeszthetik azt az állampapírokra. A Fed a válság 2008-as kitörése óta az akkori 800 milliárd dolláros mérlegfőösszegét azóta 2300 milliárd dollárral növelte.