A világpiaci kockázatok erősödnek. Ez volt a világ számos ismert elemzőjének, befektetőjének, hivatalos intézményének egységes véleménye már egy évvel ezelőtt is. Akkoriban a MarketWatch összesítése szerint 87 százalékos esélyét látták egy nagy összeomlásnak. Később ez felment 98 százalékra, míg ősszel, közvetlenül az ünnepek előtt váratlanul 180 fokos fordulatot vett a közgazdászok kollektív tudat alatti hangulata.

Halloween előtt még olyan szalagcímek jelentek meg, amelyek szerint lezuhanni készül a világra a gazdasági guillotine, ám utána a Bank of America vezető stratégája például a boom évének titulálta 2014-et. Még a Dr. Végzet névre keresztelt, vészjósló prognózisairól ismert Nouriel Roubini közgazdász professzor is arról értekezett, hogy a világgazdasági kilábalás is halad előre, ezért mindenki vegyen nyugodtan részvényeket.

Hogy lehet ez?

A váratlan hangulatváltás hátterében lehet, hogy Larry Summers kiszállt a Fed elnöki székéért folyó küzdelemből, s ezzel Janer Yellen lett a befutó. Summers lefaragta volna a banki bónuszokat, így a Wall Street-i bankárok örömmámorban törtek ki arra a hírre, hogy nem kell ettől tartaniuk. Emellett valahogy mindenki belefáradt az egymást követő negatív jóslatokba. A hálaadás után tovább folytatódott az optimista hangulat: olyan címeket olvashattunk, mint például 10 ok arra, hogy bizakodva várjuk 2014-et.

Az év elejére azonban elszállt a nyugalom. A világ egyik legsikeresebb árupiaci kereskedője nemrégiben arról kesergett, hogy "valami szörnyű van előttünk". Nem egy csak statisztikailag kimutatható hangulatváltozás, nemcsak a megszokott középtávú hullámzás. Amerikai és a világ történelmi átalakuláson, paradigmaváltáson megy keresztül, egy misztikus változáson, amelyet csak akkor ismerünk majd fel, ha már benne leszünk.

Mégis, mi?

Még több veszteség? És milyen nagy. Mélyebb válság, mint az internetlufi 2000-es kipukkadása vagy a 2008-2009-es pénzügyi krízis volt? Csak a tőzsdéket, vagy az USA-t, vagy az egész világot éri csapás? Azok az elemzők, akik a misztikumtól várnak eligazítást, a március közepére eső Szent Patrik napján számolhatnak el a lehetőségekkel, amelyek most azt sugallhatják nekik, hogy a tőzsdék zsugorodása egy április közepén esedékes makrogazdasági esemény nyomán gyorsulhat fel.

Az említett árupiaci befektető logikája egyszerű. Azzal, hogy Yellen lett a Fed elnöke, az amerikai jegybank folytatja - vagy ami ezzel lényegében egybevág, az év végéig lassan mérsékli - a monetáris enyhítést (QE), azaz a pénznyomtatást. A kockázatvállalással növekvő banki bónuszok megmaradtak, a piacok tovább bővültek. Bill Gross, a Pimco tőketársaság feje a QE azonnali befejezését követelte, amivel csak hangot adott azoknak az aggodalmaknak, amelyek szerint a Fed sok jel szerint elhibázott monetáris politikája a Greenspan-féle Fed és a Reagan elnök idején indult reaganomics ballépéseit folytatja.

Rémlátomások

Az ismert guruk az elmúlt hónapokban egybehangzóan erősen negatív jóslatokkal bombázták a közvéleményt. Íme néhány a sörét vízió:

Gary Shilling a Forbes pénzügyi szakírója globális recessziót lát, ami lenyomja a vállalati bevételeket, a fenntarthatatlan profitrátákat és nagy devizaárfolyam-veszteségeket okoz. Az S&P 42 százalékkal esik. Bill Gross hitelszupernóvára figyelmeztetett. A befektetési bankok, amelyek egy évtizeddel ezelőtt a kkv-k fejlődését segítették, jelenleg a hitelből finanszírozott (tőkeáttételes) hitelek és a piramisjátékok foglyai.

Nouriel Roubini újabb gusztustalan összecsapásokat jósol az adósságok kezelésében és azt tippeli, hogy ennek nyomán a világgazdaság recesszióba eshet. David Stockman költségvetési szakértő felszólította a Fedet, hogy fejezze be a gazdaság irányítását, és szorítkozzon eredeti feladatára: a likviditás pótlására válság idején. A befektetőknek azt ajánlotta, hogy mentsék a vagyonukat a párnacihába.

Jeffrey Gundlach befektetési bankár, akit sokat kötvénygurunak tartanak, úgy véli, hogy az igazán nagy csapás még hátra van. A pénzügyi válság harmadik hulláma csak most jön, és jóval nagyobb kárt okoz majd, mint a 2008-as első hullám. Stockman tanácsát meg sem várva már egy ideje ül a készpénzén. Charlie Ellis befektetési tanácsadó azt ajánlja a hosszú távú befektetőknek, hogy kerüljék a kötvényeket.

Peter Schiff vagyonkezelő menedzser 100 százalékig biztos benne, hogy az előttünk álló válság rosszabb lesz a 2008-2009-esnél. Terry Burhnam volt hedge-fund-menedzser korábban azt a hangzatos kijelentést tette, hogy előbb fogunk 5000 ponton álló Dow Jonest látni, mint 20 ezer pontosat. (Az index jelenleg pár száz ponttal 16 ezer felett jár.)

A Société Generale stratégái névtelen buborékról írtak, amely közel álla kipukkadáshoz. A luftballont a Fed monetáris enyhítése hizlalja. Még a Fed szakértői is úgy látják, hogy fenntarthatatlan buborék alakul ki a részvény- és kötvénypiacokon. Aggodalmuk szerint az alacsony kamatok és a Fed kötvényvásárlásai elképzelhetetlenül nagy inflációhoz és fenntarthatatlanul magas árakhoz vezethetnek.