Az Institut für Weltwirtschaft (IfW Kiel) 3,9 százalékra emelte az idei németországi GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését a márciusban tett 3,7 százalékos becslésről. Jövő évi prognózisában pedig kitartott a 4,8 százalékos növekedést jelző márciusi becslése mellett - számol be az előrejelzésről az MTI. 

Az IfW szakértői úgy látják, hogy a globális beszállítói láncban kialakult fennakadások csak abban fogják vissza gazdaságot, hogy még nagyobb növekedési lendületet vegyen, ami egyúttal az infláció még nagyobb mértékű emelkedéséhez is vezetne

QP | Quality Placement

Az IfW véleményével homlokegyenest ellenkező nézetet vall a müncheni ifo gazdaságkutató intézet, amely éppen az előző nap, szerdán csökkentette német GDP-növekedési előrejelzését éppen a globális alapanyag-beszállítói láncban jelentkező fennakadásokra hivatkozva. Az ifo szerint így a német bruttó hazai termék a márciusi prognózisban jelzettnél 0,4 százalékponttal kisebb mértékben, 3,3 százalékkal növekedhet az idén. Az idei lassulást azonban jövőre már bőven behozza a német gazdaság: a 2022-es GDP-növekedési előrejelzését az ifo a márciusihoz képest 1,1 százalékponttal javította, 4,3 százalékra.