Az Institut für Weltwirtschaft (IfW Kiel) 3,9 százalékra emelte az idei németországi GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését a márciusban tett 3,7 százalékos becslésről. Jövő évi prognózisában pedig kitartott a 4,8 százalékos növekedést jelző márciusi becslése mellett - számol be az előrejelzésről az MTI. 

Az IfW szakértői úgy látják, hogy a globális beszállítói láncban kialakult fennakadások csak abban fogják vissza gazdaságot, hogy még nagyobb növekedési lendületet vegyen, ami egyúttal az infláció még nagyobb mértékű emelkedéséhez is vezetne

Az IfW véleményével homlokegyenest ellenkező nézetet vall a müncheni ifo gazdaságkutató intézet, amely éppen az előző nap, szerdán csökkentette német GDP-növekedési előrejelzését éppen a globális alapanyag-beszállítói láncban jelentkező fennakadásokra hivatkozva. Az ifo szerint így a német bruttó hazai termék a márciusi prognózisban jelzettnél 0,4 százalékponttal kisebb mértékben, 3,3 százalékkal növekedhet az idén. Az idei lassulást azonban jövőre már bőven behozza a német gazdaság: a 2022-es GDP-növekedési előrejelzését az ifo a márciusihoz képest 1,1 százalékponttal javította, 4,3 százalékra.