A portál szerint törökországi (továbbá libanoni és jordániai) menekülttáborokban tartózkodó szíriaiak EU-ba történő áttelepítése helyett a menekültek önkéntes befogadásáról szóló mechanizmusra készül kedden javaslatot tenni az Európai Bizottság.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága által hitelesített menekültek humanitárius célú befogadása EU-források szerint formai és tartalmi elemeiben is eltér majd a menekültek áttelepítésére vonatkozó koncepciótól, és a javaslat egyáltalán nem utal majd a befogadandó menedékkérők számára.

Az EB által preferált humanitárius célú befogadás diplomaták szerint egyszerűsített eljárás révén sokkal gyorsabb végrehajtást tesz lehetővé a nemzetközi menekültügyi konvenciók által rögzített áttelepítési szabályoknál. Mivel az uniós jog alapján csak a menekültek EU-n belüli áthelyezésére van lehetőség, az áttelepítést vagy jelen esetben a humanitárius célú befogadási mechanizmust csak a tagállamokra nézve nem kötelező, azaz önkéntes ajánlás formájában kezdeményezheti a bizottság.

A menekültek EU-tagállamok által történő (nem kötelező) befogadása a néhány hete nyélbe ütött EU-török csomagnak is részét képezi, bár magas rangú EU-források szerint a tárgyalásokon a Törökországból átveendő menekültek számáról soha sem ejtettek szót. Annál is inkább, mert Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke már a tárgyalások elején közölte, hogy az áthelyezés vagy az áttelepítés kapcsán soha nem lesz képes az állam- és kormányfők között konszenzust kialakítani, ha konkrét számok is állnak a javaslatok mögött.

A BruxInfo úgy értesült, hogy az Európai Bizottság keddi ajánlása sem tartalmaz majd számokat, bár a kulisszák mögött 20-50 ezer törökországi menekült humanitárius célú befogadásáról szól a fáma. Ismeretes, hogy az EU már elfogadott egy ideiglenes áttelepítési mechanizmust, aminek keretében 22 ezer főt fogadnak be az EU tagállamai közül azok, akik erre készséget mutattak (Magyarország nincs köztük).