Nyugaton sokan az "új Lengyelországot" látják Romániában, miután a hét végi választásokon induló jelentős pártok közül egyik sem játszik EU- vagy Amerika-ellenes húrokon - írja összefoglalójában a World Politics Review hírportál. A külpolitikai irányvonal változatlansága mellett fennáll a veszélye annak, hogy az új kormány rátámad a független intézményekre, elsősorban a korrupcióellenes ügyészségre.

A közvélemény-kutatások szerint a kommunista gyökerekkel rendelkező szociáldemokrata párt (PSD) a szavazatok 40 százalékára vagy valamivel többre számíthat. A második helyen a konzervatívok (PNL) állnak 26-30 százalékkal. A harmadik a fennálló kvázi kétpártrendszerrel szemben másfél éve létrejött USR 10 százalékkal, a negyedik Calin Popescu-Tariceanu volt miniszterelnök liberális ALDE pártja 5-7 százalékkal.

Konszenzus

A győzelemre esélye PSD vezetője, Liviu Dragnea kijelentette, hogy vezetése alatt Románia szigorúan tartaná magát euró-atlanti elkötelezettségéhez. Ezen nem változtat Donald Trump váratlan amerikai elnökválasztási győzelme sem.

Mindenesetre Dragnea a GDP két százalékára akarja emelni a katonai kiadásokat - Trump ezt szabta feltételül ahhoz, hogy az USA tartsa magát a NATO-tagokat megillető védelmi kötelezettségéhez.

A miniszterelnök-jelölt szerint az egész román politikai osztály NATO-, USA- és EU-párti. Ezzel a független szakértők is egyetértenek. Vladimir Tismaneanu Amerikában élő kutató populista és tolvaj pártnak tartja a PSD-t, de osztja azt a véleményt, hogy minden komoly romániai politikai formáció NATO- és EU-párti.

Orbán

Nincs komoly szereplő a román politikai életben, aki osztaná Orbán Viktor politikáját - teszi hozzá a nacionalista és autoriter magyar miniszterelnökre utalva. Szerinte a mostani sötét időkben nem ő az egyetlen, aki a kiszámíthatóság oázisának látja Romániát.

Egyes szakértők felvetették, hogy az ország megpróbálhat csatlakozni a visegrádi négyekhez, amely egyre inkább euroszkeptikus irányvonalat követ. A PSD korábbi kormánya alatt, 2012-ben összeakasztotta a bajszát Brüsszellel, amikor megpróbálta korlátozni a független demokratikus intézményeket. Ezt akkor sokan Románia "orbanizációjának" tekintették.

Dragnea azonban világossá tette, hogy ha pártja kormányt alakíthat, akkor nem lép hasonló útra. Kritikusan szemléli az ország északi és nyugati szomszédait, nem támogat semmi olyasmit, ami az EU szétzilálását szolgáló centrifugális erőként működik. A visegrádi országok vezetői szerinte külföldön keresnek bűnbakot a belső bajokért, ezért nem szándékozik Romániát bevinni a csoportba.

Konfliktusok

A szakértők a szép szavaktól függetlenül arra számítanak, hogy a PSD hatalomra kerülve megpróbálja majd korlátozni a kormány tevékenységét ellenőrző intézményeket, elsősorban a korrupcióellenes ügyészséget, amelynek tevékenysége nyomán vádat emeltek a párt korábbi miniszterelnöke, Victor Ponta ellen. A szervezet befolyását jelentősen mérsékelik, ha új vezetőt neveznek ki az élére.

Az USA és az EU határozottan támogatta a korrupcióellenes ügyészeket, miközben egyes szakértők szerint a szociáldemokrata párt korábbi vezetői között alig találni olyan politikust, aki ellen ne folyna valamilyen jogi eljárás. Nem lenne meglepő, ha hatalomra kerülve megpróbálnák leállítani ezeket.

Felfordulást okozhat a választások utáni politikai életben az is, hogy az államfő, Klaus Iohannis a nagy ellenfél, a PNL támogatásával nyerte el posztját. Elkötelezte magát amellett, hogy Dragnea nem lehet Románia miniszterelnöke. A jelenlegi technokrata kormányfőt, a PNL jelöltjét, Dacian Ciolost támogatja, ám Ciolos tekintélyét aláásta, hogy rövid kormányzása alatt szinten minden hónapban lemondott egy minisztere.

"Program"

Van rá némi esély, hogy a PNL a magát el nem kötelezettnek tartó USR-rel alakítson kormányt, ám a szakértők ettől nem várnak lényeges változást a korrupcióellenes harcban - derül ki Alina Mungiu-Pippidi Berlinben dolgozó politológus szavaiból.

Van ugyanis Romániában egy konszenzus a pártok között: alacsonyan kell tartani az adókat, felhizlalt állapotban kell megőrizni a közszférát és részesedést kell szerezni az állam minden szerződéséből. Szerinte a román politika centrista, visszafogottan populista, visszafogottan nacionalista és gyengén európai marad akárki is nyeri a választásokat. Az "europaizálás" elmélyítésére nem lehet számítani.

Sziget

Bizonytalanabb Dan Tapalaga politikai elemző, aki veszélyforrást lát abban, hogy csökkent a románok bizalma az EU-ban és Trump oroszbarát megnyilatkozásai hatással lehetnek a tradicionálisan USA-párti román politikusokra.

Románia jelenleg egyfajta sziget, amelyet olyan államok vesznek körül, amelyek vezetői szimpatizálnak Vlagyimir Putyin orosz államfővel, vagy legalábbis populisták és liberálisfalók. Az ország egyetlen esélye, hogy ellenálljon ennek a tendenciának az, hogy következetesen a Nyugatra, ezen belül az Egyesült Államokra tesz. Az EU nem tudja megvédeni az országot, az USA és a NATO igen.

Világos magyar törekvések

Az RMDSZ választási programjának legfontosabb eleme a decentralizáció szorgalmazása - derült ki a Maszol cikkéből. Ez részben azt jelenti, hogy a helyben képződő jövedelmek nagyobb hányadát használják fel helyben, részben hozzá kell igazítani az oktatást ezen belül a nyelvoktatást a helyi igényekhez. A magyarokat képviselő párt igyekszik elérni az észak- és dél-erdélyi autópályák kiépítését 2020-ig, illetve az észak-erdélyi autópálya 64 kilométeres bihari szakaszának befejezését 2018-ig. Kifogásolják a Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal villamosításának elmaradását, pedig ezt már 50 éve tervbe vették.

Az RMDSZ elérte a víz áfájának kilenc százalékra mérséklését, de ezt követnie kell a többi közszolgáltatás áfacsökkentésének is. A párt fontos témája a többség és a kisebbség viszonyának rendezése. Az elmúlt három-négy évben olyan folyamat zajlik, amely nemhogy nem biztosítja a magyar kisebbség jogainak kiszélesítését vagy akár azok tiszteletben tartását, hanem ezek szűkítését célozza. Románia arra készül, hogy 2018-ban megünnepelje centenáriumát. A magyar párt ennek kapcsán azt kéri, hogy tartsák be, amit a gyulafehérvári nyilatkozatban megígértek a kisebbségeknek.