Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közreadta idei növekedés jelentését a Magyar Nemzeti Bank, amelyben a magyar gazdaság hosszabb időn át mutatott és várható fejlődési pályájáról, illetve az azt meghatározó legfontosabb tényezőkről nyújt átfogó képet.

A kicsi és nyitott magyar gazdaság hosszabb távú növekedési kilátásait érdemben befolyásolja, hogyan lábal ki a világgazdaság a 2008-as pénzügyi összeomlást követő válságból - derül ki az elemzés összefoglalójából. A folyamat sokkal lassabban, elnyújtottabban meg végbe, mint amire korábban a közgazdász szakma számított. A friss, átfogó elemzések rámutattak arra, hogy a lassú kilábalás, sokkal inkább lehet általános, mintsem ritka kivétel.

Phillips-görbe

Ez nagyban felértékeli az anticiklikus politikát. A nulla közeli kamatkörnyezetben a monetáris politika önmagában nem képes tartósan növekedési pályára állítani a gazdaságot. A gazdaságpolitikáknak erősebben kell támaszkodniuk a rendelkezésre álló fiskális mozgástér kihasználására.

A tartósan, kiszámíthatóan keresleti nyomás alatt tartott gazdaságban a vállalatok a piacaik növekedésére számítva növelik a keresletüket termelési tényezők, gépek és berendezések, illetve munkaerő iránt. A kockázatok jelenleg mérsékeltek, egyrészt mivel az inflációs várakozások alacsonyak és lehorgonyzottak, másrészt a reálgazdaságot és az inflációt összekötő Phillips-görbe ellaposodott az elmúlt időszakban.

Ipari forradalom

Az elmúlt évtizedben a hazai vállalati beruházások erős koncentráltságot mutattak. A folyamatban a jegybanki programoknak köszönhetően 2013-2014-ben mutatkozott fordulat. A kisebb vállalatok mérsékeltebb beruházási teljesítményében fontos szerepet játszott a szektor öregedése. Az új belépők és a fiatal vállalatok beruházási rátához való hozzájárulása lecsökkent. Ezért szükség van az új, innovatív vállalkozások támogatására.

A negyedik ipari forradalom új technológiának adaptálása jelentős beruházási igényt von maga után, miközben felértékelődik a beruházások minőségi összetétele. A megfelelő technológiai infrastruktúra, a kutatási és fejlesztési tevékenységek támogatása, a kreatív ipar előmozdítása, valamint az oktatási és képzési rendszer hozzáigazítása az új, digitalizált világ kihívásaihoz, nagyban gyorsíthatja a hazai termelés átállását.

Hitelezési ciklusok

A növekedési jelentés kiemelten foglalkozik a hitelezési ciklusok hazai reálgazdasági következményeivel. Az MNB szakértői erősen aszimmetrikus hatásokat találtak. A túlzott lakossági és projekthitel-kiáramlás következtében a hazai gazdaság átlagosan 0,4-0,8 százalékkal gyorsabban növekedett 2002 és 2008 között, azonban a válságot követően ugyanennyi idő alatt átlagosan 1,1-1,4 százaléknyi növekedést veszített el évente. Egy egészségesebb hitelciklus mellett ennyivel magasabb lehetett volna a magyar gazdaság növekedése az elmúlt 6 évben.