Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemrég megérkezett a kínai digitális jegybankpénzt kezelő E-CNY alkalmazás legújabb frissítése. Egyes régiókban a felhasználók mostantól teljesen kikapcsolt mobiltelefonnal is képesek fizetni. Ez a megoldás egyelőre csak Android operációs rendszeren érhető el - számolt be róla a Breaking Latest News.

A fizetés során a terminálok az okostelefonok NFT-chipjeivel fognak kommunikálni, így tudnak térerő nélkül és kikapcsolt állapotban is fizetni a vásárlók. Lényegében úgy funkcionál az ilyen esetekben a mobiltelefon, mint egy műanyag bankkártya. A felhasználó eldöntheti az alkalmazáson belül, hogy szeretné-e aktiválni a funkciót. Amennyiben igen, úgy a vásárlási összeget és a tranzakciók számát is korlátozhatja.

Erősen terjed a kínai digitális jegybankpénz, de fő a biztonság

Joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire biztonságos a megoldás. Itt újra lehet élni a bankkártya hasonlattal. Ha egy telefont elveszítenek vagy ellopnak, akkor tulajdonosa egy másik készüléken belépve letilthatja a fizetési funkció használatát – akárcsak a mobilbankon keresztül egy bankkártya esetében. A nagy összegű vásárlásoknál pedig egy speciális kódot kell megadni, így a tolvajok nem tudnak túl nagy kárt okozni.

A nyár elején 261 millión töltötték le az E-CNY-t. A népszerűség akkora, hogy egyes közvéleménykutatások szerint jó úton halad afelé, hogy utolérje az ázsiai ország legkedveltebb pénzügyi applikációit, az Alipay-t és a WeChat-et.

December végén 13,61 milliárd digitális jüan volt forgalomban. Használatukra 26 kísérleti területet alakítottak ki 17 provinciában és városban. Hozzájuk fog csatlakozni négy további tartomány több városa is.