Szaúd-Arábia földterületének erdővel borított aránya 1990 óta változatlanul 0,5 százalék körül mozog. Mohammed bin Szalmán trónörökös, aki a kőolajállam gazdaságának és társadalmának átalakítását tűzte ki célul, március végén bejelentette, hogy az elkövetkező évtizedekben 10 milliárd fát kíván ültetni, hogy a meglévő fák által borított területet a tizenkétszeresére növelje - írja az Al-Monitor.

"A királyság eltökélt szándéka, hogy tartós globális hatást érjen el" - jelentette ki a sokat kritizált politikus.

Kínai modell

A természeti környezetet módosító nagyszabású projekteket azonban körültekintően kell végrehajtani, mivel az emberi tevékenység a törékeny szaúd-arábiai sivatagi ökoszisztéma egészére kihathat. Például a helyi csapadék és a talaj megváltozása hatással lehet az őshonos növény- és állatfajokra. Ahhoz, hogy egy ökológiai katasztrófát elkerüljenek, a szaúdiak tanulmányozták a kínai Kubuqi-sivatag egyharmadának zöldítését. Ez modellként szolgál a közelmúltban degradálódott területek helyreállításához. Mohamed herceg viszont a korábban fákkal nem borított területeket is be kívánja ültetni, ami kockázatos lehet.

10 milliárd fa ültetése egy olyan országban, ahol a világon a harmadik legkevesebb csapadék hullik, aggodalomra ad okot a projekt megvalósíthatóságát illetően, különösen az ország vízgazdálkodással kapcsolatos eredményeit tekintve. Az 1970-es évek óta a királyság nagyon gyors ütemben merítette ki az évezredekkel ezelőtt a föld alatt rekedt, nem megújuló vízkészletét a vízigényes mezőgazdasági ágazat fejlesztése érdekében. A környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a fák öntözésére nem használnának felszín alatti vizet vagy fosszilis tüzelőanyaggal működő sótalanító üzemekben előállított vizet. A projekt a kezelt vízre és megújuló vízforrásokra, például esővízre, tengervízre és felhővízre támaszkodik majd.

A luxus lakóparkok élvezhetik a zöldítést

"Ezt nem veszem be; Szaúd-Arábia éghajlata nem fog megváltozni a fák ültetésével" - kommentálta Nadim Farajalla, a Bejrúti Amerikai Egyetem Issam Fares Intézetének éghajlatváltozás és környezetvédelem programjának programigazgatója. Az Al-Monitornak elmondta, hogy a fákat valószínűleg a városi és félvárosi területeken ültetnék, hogy a lakott környékeken lehűtsék a hőmérsékletet.

Az előrejelzések szerint a következő évtizedekben Szaúd-Arábiában a hőmérséklet a globális átlagnál gyorsabban fog emelkedni. A kutatás azt is megállapította, hogy az Arab-félsziget a 21. század végére valószínűleg lakhatatlanná válhat, ha a felmelegedés elleni globális összefogás célt tévesztene.

Az ország tényleges uralkodójának bejelentése kevés részletet közölt a hatalmas ültetési projektről, és a szaúdi Környezetvédelmi, Vízügyi és Mezőgazdasági Minisztérium nem válaszolt az Al-Monitor megkeresésére.