Natalia Gavrilița, Moldova miniszterelnöke "nagyon aggódik" amiatt, hogy Oroszország Ukrajna után az ő országát szándékozik lábbal tiporni - derül ki a CNN-nek adott interjújából, amit a The Hill idéz. Az agresszió kezdetén az orosz hadsereg jelentős területeket foglalt el Ukrajna déli részén, ám ez az előrenyomulás leállt, sőt a hét végén arról érkeztek hírek, hogy az ukrán hadsereg ezt a régiót vissza akarja foglalni a nyár végéig.

A kormányfő elismeri, hogy jelenleg csak elméleti lehetőség, hogy az orosz hadsereg a Fekete-tenger partján tovább nyomulva rátámad Moldovára is, de ettől még nem zárható ki. Az oroszok feladva a Kijev elleni támadásukat Ukrajna ipari központjára Donbaszra tenyereltek rá széles manccsal, és az Azovi-tenger mentén szárazföldi kapcsolatot létesítettek a Krím félsziget és Oroszország között.

Tovább nyugat felé

Ezt folytathatják nyugat felé, amíg el nem érik Moldova orosz lakta szakadár területét, amely magát Dnyeszter Menti Köztársaságnak nevezi, és 1992 óta jár külön úton. Ezen a területen orosz katonák állomásoznak, ami máskor is idegesítheti Moldova mindenkori miniszterelnökét, nem beszélve a jelenlegi helyzetről.

A 2,5 millió lakosú Moldva a Szovjetunió szétesésével 1991-bn vált függetlenné. A háború kitörése óta félmillió ukrajnai menekültet fogadtak be, amivel az ország népessége arányában, egy főre vetítve a legtöbb rászorulón segített. Moldova vezetői márciusban kiborultak egy kiszivárgott fotón, amelyen Vlagyimir Putyin orosz és Alekszander Lukasenka fehérorosz államfő egy térkép előtt állva Moldovára mutat.