Orbán Viktor sajtónyilatkozatában azt mondta: "ha a belső problémáink az unión belül nem fognák le a kezünket, és nem lassítanának bennünket, Montenegrónak már lényegében az előszobában vagy egyetlen lépésre kellene lennie csak a teljes jogú tagságtól". A magyar kormány azt tartaná igazságosnak, elvszerűnek és kívánatosnak, ha Montenegró mihamarabb kapcsolódhatna az EU-hoz - erősítette meg.
Emlékeztetett arra is, hogy Montenegró NATO-tagságát már csak négy tagállamnak kell ratifikálnia - írja az MTI.

Magyarország "elvi alapon, a történelmi sorsközösség okán a kezdetektől fogva" támogatta Montenegró EU- és NATO-tagságát - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: a kontinens békéje és biztonsága nem hozható létre a Balkán békéje és biztonsága nélkül, ez pedig csak az EU- és NATO-tagságon keresztül képzelhető el.

Dusko Markovic megköszönte az országa EU- és NATO-integrációjának eléréséhez nyújtott magyar kormányzati támogatást. Jelezte, arra számítanak, hogy hamarosan a még hátralévő négy ország is ratifikálja NATO-csatlakozásukat, és így az észak-atlanti szövetség májusi csúcstalálkozóján már a 29. tagállamként vehetnének részt.

Az EU-integrációról szólva Dusko Markovic a legfontosabbnak azt nevezte, hogy ne lassítsák a csatlakozási folyamatukat. Kormánya külpolitikájának fő céljaként a békés szomszédpolitikát jelölte meg, hozzáfűzve, hogy erősíteni akarják a nyugat-balkáni együttműködést, a párbeszéd hívei.

A nyilatkozatok előtt a miniszterelnökök jelenlétében három megállapodás is született. Az egyik a két főváros, Budapest és Podgorica közötti közvetlen légi járatról szól, a másik egyezmény egy egyetértési nyilatkozat volt a belügyminisztériumok közötti együttműködésről, a két belügyminiszter által aláírt harmadik pedig a Magyarország és Montenegró közötti, a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők visszafogadásáról szóló, az Európai Közösség és Montenegró közötti megállapodás végrehajtására vonatkozó jegyzőkönyv.