Montenegró 6 százalékos plusz adót vetett ki az országos átlag bruttó havi 720 eurót meghaladó jövedelmekre - közölte a Balkan Insight. Az apró országban az átlagos szint alatt kereső 120 ezer ember továbbra is 9 százalék személyi jövedelemadót fizet, az ezt meghaladó mintegy 44 ezer a határ fölötti összeg 15 százalékával adózik.

A kormány eredetileg a bruttó 400 eurós jövedelmek adójának 3 százalékos emelésében gondolkodott, de a szakszervezet heves ellenállása, a tömegtüntetések miatt erről lemondott. A társadalmi elégedetlenség a gazdasági megszorítások miatt már amúgy is forrt, az utolsó csepp lett volna a pohárban a széles körű adóemelés, különös tekintettel arra, hogy az állami statisztikai hivatal szerint egy négy tagú család létminimuma havi 800 euró, vagyis adóemelés nélkül sem fedezi ezt az átlagkereset.

A kormány idén a GDP 1-2,5 százalékos növekedésére számít, a külgazdasági helyzet alakulásától függően, az idei 0,5 százalékra becsült után. Nem használ az országnak, hogy tavaly a Standard & Poor's még egy fokozattal BB-ről BB mínuszra rontotta hitelbesorolását, vagyis három fokozattal süllyedt a befektetésre nem ajánlott kategóriába. Néhány éves, elsősorban a külföldi befektetések hajtotta növekedést követően 2009-ben 5,7 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék, majd két év felépülés következett, 2,5 százalékos GDP bővüléssel, de tavaly ez a folyamat elakadt.