A nemzetközi hitelminősítő közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idei első negyedév végén - vagyis a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó időszak végéig - is már legalább 2,5 százalékkal volt alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság a kilépési folyamat nélkül elérhetett volna.

A Moody's szerint ez azt jelenti, hogy a brit GDP-növekedés ütemét a kilépésről döntő 2016-os népszavazás és az idei év eleje között minden negyedévben csaknem negyed százalékponttal lassították a vrexithez kötőtő hatások.

Becsléseik szerint a brit gazdaság halmozott növekedése 2016 második negyedéve és 2020 első negyedéve között reálértéken 5,8 százalék lett volna a brexit nélkül, ehelyett azonban a tényleges növekedés ebben az időszakban nem haladta meg a 3,2 százalékot.

A Moody's arra jutott, hogy jóllehet Nagy-Britannia már január 31-én kilépett az Európai Unióból, még mindig tart a kilépés napján kezdődött tizenegy hónapos átmeneti időszak, amelynek végéig érvényben maradnak az uniós előírások és szabályozások, így a brit gazdaság most is részesül az EU-val folytatott akadálytalan kereskedelem előnyeiből. Ennek ellenére máris látszanak a vrexit-folyamat makrogazdasági hatásai - áll a Moody's csütörtöki tanulmányában.

A brit kormány szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az Európai Unióval, az erről folyó tárgyalások eddigi kilenc fordulója azonban érdemi eredmény nélkül zárult, és bár csütörtökön folytatódtak a megbeszélések Londonban, a legfontosabb területeken továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek.

A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása esetén Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól - az átmeneti időszak végétől - a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

A Moody's a múlt héten leminősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását, és e lépését is elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy a brit EU-tagság megszűnése tovább rontotta a brit gazdaság egyébként is gyengülő szerkezeti dinamikáját. A cég az addigi "Aa2"-ről egy fokozattal "Aa3"-ra rontotta a hosszú futamidejű brit államadósság-kötelezettségek osztályzatát.

Itt tart a látszat brexit, jön a fekete leves

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

A tárgyalássorozat eddigi kilenc fordulóján azonban nem sikerült érdemi eredményre jutni. A héten folytatódnak az egyeztetések a szabadkereskedelmi megállapodásról.
A Centre for Economics and Business Research (CEBR) múlt hét pénteken bemutatott tanulmányában közölte: a koronavírus-járvány jelenlegi második hulláma előtt - és még abban az időszakban, amikor "valószínűnek tűnt" a megállapodás az EU-val - 5 százalékos növekedést várt 2021-re a brit gazdaságban és 5,8 százalékos jövő évi átlagos bővülést az EU-banA CEBR pénteki tanulmánya szerint ha a december 31-ig tartó jelenlegi átmeneti időszak kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás nélkül ér véget, a font 5-10 százalékkal, a londoni tőzsdeindexek 5 százalékkal, a londoni belvárosi ingatlanpiac árai akár 10 százalékkal is zuhanhatnak.

A múlt heti leminősítéshez fűzött elemzésében és a brexit hatásairól összeállított csütörtöki tanulmányában egyaránt kiemelte azt a véleményét, hogy a koronavírus-járvány várhatóan fokozza a brexitből eredő negatív makrogazdasági hatásokat. A járvány drámai hatásait tükrözik a brit statisztikai hivatal (ONS) e héten ismertetett adatai is, amelyek szerint a folyó pénzügyi év szeptemberben zárult első felének végén a nettó brit államadósság-állomány 2059,7 milliárd font (825 ezer milliárd forint) volt, 259,2 milliárd fonttal több, mint egy évvel korábban.

Ez azt jelenti, hogy a nettó államadósság-ráta a brit hazai össztermék 103,5 százalékával egyenlő, ami hatvan éve nem mért csúcs.

A járvány a reálgazdaságban is példátlan veszteségeket okozott: az ONS végleges adatai szerint az idei második negyedévben 19,8 százalékkal zuhant a brit GDP-érték az első három hónaphoz viszonyítva.