Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Moody's tanulmánya szerint az elmúlt években erősödött az orosz gazdaság képessége arra, hogy szankciók hatálya alatt is működőképes maradjon, a felhalmozott költségvetési és külső tartalékok, a rugalmas árfolyamrendszer és a konzervatív államháztartási szabályrendszer enyhítené a legtöbb esetleges új szankció azonnali hatását.

Az orosz nemzeti vagyonalap eszközállománya az orosz hazai össztermék (GDP) 11 százalékával volt egyenértékű 2021 végén, bár ennek hozzávetőleg a harmada a hazai gazdaságban eszközölt befektetés, amelynek mozgósítása nehéznek bizonyulhat az orosz befektetési eszközök árfolyamának jelentős zuhanása esetén - írja az MTI.

Az orosz gazdaság külső finanszírozási igénye ugyanakkor csekély, köszönhetően annak, hogy sikerült érdemben csökkenteni a gazdaság függését a devizafinanszírozástól. Oroszország külső adóssága 2021 végén a GDP-érték 29 százaléka volt a 2016-ban mért 40 százalék helyett, az elmúlt tíz év átlagában számolva pedig jelentős, a hazai össztermék 3,8 százalékának megfelelő többletekkel zárt az orosz folyómérleg-egyenleg - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli: mindez jelentős devizatartalék felhalmozását eredményezte, és ez is erősíti az orosz gazdaság külső fizetési pozícióját.

A Moody's tanulmánya szerint az aranykészletek nélkül számolt orosz devizatartalék január végén 469 milliárd dollár volt, több mint a háromszorosa az orosz gazdaság idei egész éves külső adósságtörlesztési kötelezettségeinek.

Ez a tartalék csaknem maradéktalanul fedezi a teljes orosz külső adósságállományt - áll a hitelminősítő szerdai elemzésében.

A Moody's szerint azonban még ebben a környezetben is nyomást gyakorolna az orosz szuverén adósprofilra, ha a Krím-félsziget 2014-es elfoglalása után hozott szankciókat további jelentős pénzügyi-gazdasági szankciók súlyosbítanák.

Ha ezek a szankciók korlátoznák Oroszország hozzáférését a dollárforrásokhoz, az felfordulást okozhatna a kereskedelmi forgalomban, mivel az orosz import 35 százalékát, az export 56 százalékát dollárban számolják el - írja a Moody's tanulmánya.

A cég közölte: valószínűtlennek tartja olyan szankciók érvényesítését, amelyek az orosz külső adósságszolgálati kötelezettségek teljesítését késleltetnék, de ha a szankciók miatt Oroszország mégis törlesztési hátralékba kerülne, az a Moody's kritériumai alapján törlesztési csődhelyzetnek minősülhetne, és ebben az esetben a hitelminősítő több fokozattal rontaná az orosz államadós-besorolást.

A Moody's jelenleg "Baa3" szintű, befektetési ajánlású szuverén besorolással tartja nyilván Oroszországot, de szerdai tanulmányában hangsúlyozta, hogy törlesztési csődesemény esetén az orosz adósprofil nem lenne összeegyeztethető a befektetési ajánlású szuverén osztályzattal.

A cég megjegyzi, hogy az eddig meghozott szankciók is alaposan megnehezítik a dollárban denominált szuverén adósság kibocsátását Oroszország számára, de az amerikai befektetők továbbra is vásárolhatnak orosz állampapírt a másodpiacon.

Oroszország GDP-arányos államadósság-rátája ugyanakkor alig 18 százalék - a legalacsonyabbak egyike a Moody's által besorolással ellátott szuverén adósok között -, és ez az idén szintén rendkívül alacsony, a hazai össztermék mindössze 1 százaléka körüli hitelpiaci finanszírozási igényt jelent - áll a Moody's tanulmányában.

Mindezek alapján a hitelminősítő közölte, hogy nagyon távolinak tartja az orosz szuverén törlesztési csőd kockázatát - írja az MTI.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings azt állapította meg előző nap ismertetett, ugyanilyen tematikájú tanulmányában, hogy negatív minősítési következményekkel járhat Oroszország "BBB" szintű - a Moody's osztályzatánál egy fokozattal jobb - államadós-besorolására és az orosz bankok osztályzataira, ha a Nyugat az ukrajnai válság miatt súlyos szankciókat léptetne érvénybe Moszkva ellen.

A Fitch szakértői is kiemelték ugyanakkor, hogy alapeseti előrejelzési forgatókönyvükben nem számolnak olyan intézkedésekkel, amelyek akadályoznák a nagy állami tulajdonú orosz bankokat a devizafizetések végrehajtásában, részben azért, mert az ilyen jellegű szankciók akadályoznák a külföldi hitelezőkkel szembeni orosz törlesztési kötelezettségek teljesítését.

A Fitch Ratings londoni elemzői is kiemelték, hogy alapeseti prognózisuk továbbra sem valószínűsít Ukrajna elleni teljes körű orosz inváziót.