Péntektől moratóriumot vehetnek igénybe a lakáshitelesek Lengyelországban – írja az MTI. A törlesztéseket az idei év és a jövő év négy-négy hónapjában függesztik fel. Mateusz Morawiecki elmondta: az infláció okozta bizonytalanságot szeretnék enyhíteni.

A saját lakásra złotyban felvett hitelek törlesztését már augusztusra és szeptemberre is fel lehet függeszteni, ehhez elég egy nyilatkozatot benyújtani a banknak. A felfüggesztett részletek a törlesztési időszak végére kerülnek át többletkamat nélkül, a hitel futamideje pedig hosszabb lesz az elhalasztott hónapokkal.

A lengyel jegybank július 7-én 50 bázisponttal, 6,5 százalékra emelte az irányadó kamatot. Ez volt idén a hetedik kamatemelés. A lengyel központi statisztikai hivatal pénteki becslése szerint júliusban 15,5 százalék volt az éves bázisú infláció.

Lengyelországban februártól nullára csökkentették az élelmiszerek, a lakossági földgáz és a műtrágya áfáját, öt százalékra a távfűtését, az üzemanyagokét pedig nyolc százalékra. Az áfacsökkentés év végéig marad érvényben.