A Bild című lapban a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer varsói látogatásához időzítve közölt interjúban Mateusz Morawiecki arra a kérdésre, hogy tapasztal-e háborús veszélyt, azt mondta, hogy semmit nem lehet kizárni. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája nyilvánvalóan "a Nyugat elbizonytalanítását, destabilizálását" célozza.

"Nem tudjuk, hogy mi mást terveznek még, az is lehetséges, hogy a határon kialakult válság csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az újabb katonai támadásokról, amelyekre Putyin Ukrajnában készül" - tette hozzá a lengyel kormányfő.

Morawiecki reméli, hogy a nemzetközi nyomás hatásos lesz, és a Közel-Keletről Fehéroroszországba utaztatott emberek száma nem emelkedik tovább a jelenlegi nagyjából húszezerről. Ha beáramlásukat sikerül megakadályozni, az EU segíthetne hazaszállítani őket. A politikus azt mondta a lapnak, hogy a minszki rezsim "fegyverként használja a migránsokat", akinek célja nem Lengyelország, hanem Németország, Franciaország, Hollandia. Ez azt is jelenti a politikus szerint, hogy a határ védelmével egész Európát védelmezik.

A fehérorosz erők egyre egyértelműbben provokálnak. Remélem, hogy ezt nem viszik túlzásba - közölte a kormányfő - Ha most nem vagyunk képesek több ezer bevándorlót távol tartani, akkor hamarosan százezrek, milliók érkeznek majd Európa felé -  tette hozzá.

"Teljességgel" elhibázottnak tartja Angela Merkel ügyvezető német kancellár menekültügyi politikáját, szerinte a 2015-ös migrációs válságban követett politika egyáltalán nem volt megfelelő, mert "veszélybe sodorta sok európai ország szuverenitását, és megteremtett egy mesterséges multikulturalizmust". Ez Európa és a egész világ számára "veszélyes politika" volt - mondta végül a lengyel politikus.