Az új javaslatról a csoport egyik képviselője beszélt kedden este Brüsszelben, nem sokkal azután, hogy a ciprusi parlament az elutasítás mellett döntött, noha a bankbetétek tervezett megadóztatása az euróövezeti mentőcsomag egyik fő előfeltétele volt.

A legfrissebb hírek szerint a parlamenti döntés után Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök mintegy 30 perces telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A nicosiai állami televízió közlése szerint megállapodtak abban, hogy hamarosan találkoznak. A ciprusi elnök telefonon beszélt a görög vezetőkkel is, akik - mint a televízió jelentette - támogatásukról biztosították a ciprusi népet.

Ciprus múlt pénteken Brüsszelben arra vállalt kötelezettséget, hogy 10 milliárd eurónyi euróövezeti mentőhitelért cserébe 5,8 milliárd eurónyi saját bevételt teremt elő, elsődlegesen a bankbetétek megadóztatásával és a társasági adó emelésével. A ciprusi pénzügyminisztérium adatai szerint a szigetország államadóssága 2012 végén a mintegy 17,89 milliárd eurós bruttó hazai termék 85,97 százalékát tette ki.

Ciprus különleges eset

A bankbetétek megadóztatásának parlamenti elutasítása után most a ciprusi kormányon a sor - hangoztatta az idézett brüsszeli képviselő, utalva arra, hogy Brüsszelben most Ciprus "ellenjavaslatára" várnak. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter késő esti televíziós nyilatkozatában sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a ciprusi parlament elutasította a mentőcsomagban foglaltakat. Hozzátette ugyanakkor: az elmúlt időszakban megfelelő intézkedések születtek annak érdekében, hogy a ciprusi döntés ne legyen negatív kihatással a többi euróövezeti tagállamra.

Schäuble úgy vélte, hogy Ciprus különleges eset, a valutaunióban nagysága, továbbá pénzügyi szektorának struktúrája miatt egyedülállónak számít. "Éppen ezért a ciprusi helyzet egyetlen más euróövezeti ország helyzetéhez sem hasonlítható" - jelentette ki, hozzátéve: az eurócsoport által javasolt program továbbra is az asztalon marad.

Az ECB biztosítja a likviditást

Az euróövezeti állásfoglalás előtt már nyilatkozott az Európai Központi Bank (ECB) képviselője. Kijelentette, hogy az ECB tudomásul veszi a ciprusi törvényhozás döntését, amellyel elutasította a bankbetétek egyszeri megadóztatását. Az ECB egyben jelezte, hogy a ciprusi pénzintézetek számára a meglévő kereteken belül továbbra is biztosítja a szükséges likviditást. Kapcsolatban vagyunk trojkabeli partnereinkkel - közölte a frankfurti szervezet, utalva az euróövezeti mentőcsomagok kidolgozását, illetve ellenőrzését végző, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az ECB és az Európai Bizottság szakértőiből álló hármasra.

Élesen bírálta Angela Merkel kancellárt és Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert késő esti nyilatkozatában Peer Steinbrück, a német ellenzéki szociáldemokraták kancellárjelöltje. Steinbrück - aki Merkel első, nagykoalíciós kormányában a pénzügyi tárca élén állt - annak a nézetnek adott hangot, hogy a Schäuble közreműködésével és Merkel jóváhagyásával tető alá hozott mentőcsomag kudarcot vallott. A szociáldemokrata kancellárjelölt súlyos politikai hibáról beszélt, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Ciprusnak hozzá kell járulnia a válság megoldásához, és ennek érdekében meg kell hoznia a szükséges határozatokat.