Olaszország közel került ahhoz, hogy sokhetes huzavona után az elitellenes Öt Csillag Mozgalom és a szélsőjobboldali Liga koalíciós kormányt alakítson. Az új vezetés élén egy ismeretlen, halvány politikai tapasztalatokkal rendelkező, a választásokon nem indult egyetemi professzor, Giuseppe Conte állhat, ha Sergio Mattarella államfő is úgy látja jónak.

Ezzel olyan kormány kerülhet az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának élére, amely a gazdaságpolitikától a bevándorláson át a külügyekig nagyon sok mindenben az Európai Unió hivatalos törekvései ellen lép fel - emlékeztet a Financial Times (FT). Az 53 éves kormányfő az olasz vidéki életből az európai politika centrumába kerülhet.

QP | Quality Placement

Hogyan fog működni?

Nagy kérdés azonban, hogyan működhet az új kormány. Contét mind az Öt Csillaghoz, mind a Ligához vékony szálak kötik, ami megkérdőjelezi a hatékony kormányzás lehetőségét. És ha nem világos, hogy ki az úr egy ország vezetésében, az nem segít a Brüsszellel folytatott alkudozásokban sem.

Conte ismeretlen figura, olyan, akiből tíz- vagy százezer is található Olaszországban - véli Piero Ignazi, a Bolognai Egyetem politológus professzora. Így csak a két párt vezetőjének akaratát fogja közvetíteni, azaz Luigi Di Maio, az Öt Csillag és Matteo Salvini, a Liga első emberének bábja lesz.

Az ismeretlen jogász személye azt követően merült fel, hogy patthelyzet alakult ki a kormányfői poszttal kapcsolatban az alkudozó pártok között. Mivel az Öt Csillag több szavazatot kapott a március választásokon, adódott, hogy ez a politikai erő jelöljön, ám a Liga nem fogadta volna el Di Maiót miniszterelnöknek. Így került Conte mint mindkét félnek elfogadható miniszterelnök-jelölt a képbe.

Bazári alkudozás

Ezt megelőzően bazári alkudozásban döntöttek a kormányzati posztokról. Salvini várhatóan belügyminiszter lesz, így levezényelheti a migráció visszaszorítását célzó intézkedések végrehajtását. Di Maio kaphatja a munkaügyi és gazdaságfejlesztési tárcát, amelynek élén elindíthatja a tervezett állampolgári alapjövedelem bevezetését.

A pénzügyi tárca sorsa még nyitott, ami igén érzékeny pontja az új kormánynak, lévén Olaszország pénzügyileg igencsak sebezhető. Az egyik jelölt Salvini jobbkeze, Giancarlo Giorgetti, a másik Paolo Saonva, egy nyolcvanas éveit taposó, euroszkeptikus közgazdász. Ha a főbb miniszteri posztokat technokraták kapják, akkor furcsa kinézetű kormány alakulhat - mondja Ignazi professzor. Ugyanakkor a kormányzó pártok azzal igazolhatják választásukat, hogy ezek az emberek az "ő technokratáik".

Kimerítő tanulmányok

Conte tanult az amerikai Yale Egyetemen és a francia Sorbonne-on, jogász diplomáját a római Sapienza Egyetemen szerezte meg. Közéleti szereplése részeként egyebek mellett tagja volt annak a bizottságnak, amely az olasz közigazgatási jog szabályozásával foglalkozik. A két hónapja, a választások előtt Di Maio a számára ideális kormány közigazgatási minisztereként jelölte meg, mondván: ő tudja a legjobban, hogyan lehet egyszerűsíteni az állami bürokráciát.

Bár a miniszterelnök-jelölt ismeretlennek számít a politikában, korábban elárult magáról annyit, hogy a szíve balra húzza - ugyanúgy, mint az Öt Csillag legtöbb támogatóját. Ugyanakkor nem fogadja el, hogy bármilyen hagyományos politikai irányzathoz sorolják, mivel szerinte a 20. századi bal-jobb felosztás értelmét vesztette.

Amikor egy politikai erőt megítélünk, akkor ehelyett azt kell megnézniük, miként pozicionálja magát az alapvető emberi jogok és szabadság megítélésében. Azt kell megvizsgálnunk, hogy képes-e hasznos, támogatható platformokat, azaz politikai kezdeményezéseket kínálni az állampolgároknak.

A fotó forrása: AFP.