Olaszország közel került ahhoz, hogy sokhetes huzavona után az elitellenes Öt Csillag Mozgalom és a szélsőjobboldali Liga koalíciós kormányt alakítson. Az új vezetés élén egy ismeretlen, halvány politikai tapasztalatokkal rendelkező, a választásokon nem indult egyetemi professzor, Giuseppe Conte állhat, ha Sergio Mattarella államfő is úgy látja jónak.

Ezzel olyan kormány kerülhet az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának élére, amely a gazdaságpolitikától a bevándorláson át a külügyekig nagyon sok mindenben az Európai Unió hivatalos törekvései ellen lép fel - emlékeztet a Financial Times (FT). Az 53 éves kormányfő az olasz vidéki életből az európai politika centrumába kerülhet.

Hogyan fog működni?

Nagy kérdés azonban, hogyan működhet az új kormány. Contét mind az Öt Csillaghoz, mind a Ligához vékony szálak kötik, ami megkérdőjelezi a hatékony kormányzás lehetőségét. És ha nem világos, hogy ki az úr egy ország vezetésében, az nem segít a Brüsszellel folytatott alkudozásokban sem.

Conte ismeretlen figura, olyan, akiből tíz- vagy százezer is található Olaszországban - véli Piero Ignazi, a Bolognai Egyetem politológus professzora. Így csak a két párt vezetőjének akaratát fogja közvetíteni, azaz Luigi Di Maio, az Öt Csillag és Matteo Salvini, a Liga első emberének bábja lesz.

Az ismeretlen jogász személye azt követően merült fel, hogy patthelyzet alakult ki a kormányfői poszttal kapcsolatban az alkudozó pártok között. Mivel az Öt Csillag több szavazatot kapott a március választásokon, adódott, hogy ez a politikai erő jelöljön, ám a Liga nem fogadta volna el Di Maiót miniszterelnöknek. Így került Conte mint mindkét félnek elfogadható miniszterelnök-jelölt a képbe.

Bazári alkudozás

Ezt megelőzően bazári alkudozásban döntöttek a kormányzati posztokról. Salvini várhatóan belügyminiszter lesz, így levezényelheti a migráció visszaszorítását célzó intézkedések végrehajtását. Di Maio kaphatja a munkaügyi és gazdaságfejlesztési tárcát, amelynek élén elindíthatja a tervezett állampolgári alapjövedelem bevezetését.

A pénzügyi tárca sorsa még nyitott, ami igén érzékeny pontja az új kormánynak, lévén Olaszország pénzügyileg igencsak sebezhető. Az egyik jelölt Salvini jobbkeze, Giancarlo Giorgetti, a másik Paolo Saonva, egy nyolcvanas éveit taposó, euroszkeptikus közgazdász. Ha a főbb miniszteri posztokat technokraták kapják, akkor furcsa kinézetű kormány alakulhat - mondja Ignazi professzor. Ugyanakkor a kormányzó pártok azzal igazolhatják választásukat, hogy ezek az emberek az "ő technokratáik".

Kimerítő tanulmányok

Conte tanult az amerikai Yale Egyetemen és a francia Sorbonne-on, jogász diplomáját a római Sapienza Egyetemen szerezte meg. Közéleti szereplése részeként egyebek mellett tagja volt annak a bizottságnak, amely az olasz közigazgatási jog szabályozásával foglalkozik. A két hónapja, a választások előtt Di Maio a számára ideális kormány közigazgatási minisztereként jelölte meg, mondván: ő tudja a legjobban, hogyan lehet egyszerűsíteni az állami bürokráciát.

Bár a miniszterelnök-jelölt ismeretlennek számít a politikában, korábban elárult magáról annyit, hogy a szíve balra húzza - ugyanúgy, mint az Öt Csillag legtöbb támogatóját. Ugyanakkor nem fogadja el, hogy bármilyen hagyományos politikai irányzathoz sorolják, mivel szerinte a 20. századi bal-jobb felosztás értelmét vesztette.

Amikor egy politikai erőt megítélünk, akkor ehelyett azt kell megnézniük, miként pozicionálja magát az alapvető emberi jogok és szabadság megítélésében. Azt kell megvizsgálnunk, hogy képes-e hasznos, támogatható platformokat, azaz politikai kezdeményezéseket kínálni az állampolgároknak.

A fotó forrása: AFP.