Az idősebbek még emlékeznek a rendszerváltás előtti időkre, amikor a porszívóválaszték az orosz gyártmányú Rakéta típusú gépből állt. Mint minden szovjet termékről erről is el lehetett mondani, hogy van benne anyag, azaz bazi nehéz volt, ugyanakkor sokan díjazták, hogy úgy szívott, mint egy repülőgép-hajtómű.

A hangja is ennek megfelelő volt, és persze a 30-40-50 évvel ezelőtti háztartási gépeknél, különösen a szocialista országok esetén, nem volt szempont a hatékony energiafelhasználás. Akik ragaszkodtak a nagy szívóerőhöz, azoknak a rendszerváltás utáni árubőség idején sem kellett csalódniuk, ugyanis a gyártók különféle teljesítményű porszívói között találhattak a kedvükre való. Ez azonban tíz nap múlva már nem lesz igaz.

Az Európai Unió új szabályozása szerint szeptember 1-jétől nem lehet forgalomba hozni 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat - figyelmeztette olvasóit a BBC. Az unión belüli gyáraknak tilos ilyeneket előállítaniuk és az importjuk sem megengedett.

Pedig jók

A BBC a Hoover márkájú gépek forgalmazójánál érdeklődött az új szabály hatásáról. Azt a választ kapta, hogy a céget rosszul érinti a változás, ugyanis legtöbb gépük ennél nagyobb teljesítményű volt. A kínálatot július óta frissítik, de azért, aki siet, az még talál a boltok polcain nagy teljesítményű porszívót.

A fogyasztóvédelemmel foglalkozó Which? (Melyiket?) szervezet beszámolója szerint tesztelőik számos olyan nagy teljesítményű modellt találtak a porszívók között, amelyet érdemesnek találtak a "best buy" (legjobb vétel) címre. Egy nemrégiben zárult összehasonlításban hét gép közül öt 1600 wattnál nagyobb teljesítményű volt.

Az Európai Unió környezetvédelmi programja részeként korlátozza a porszívók teljesítményét. Az energiahatékonysági direktíva célja az üvegház hatású gázok kibocsátásának korlátozása.