A britek jelentős része azért szavazott országa európai uniós kilépésére, mert meg akar szabadulni az ott élő külföldiektől, ám döntésük rövid távon akár több érkezőt vonhat Nagy-Britanniába - derül ki a Bloomberg cikkéből. A gyengülő font kedvező célponttá teszi szigetországot a bevásárlóturistáknak.

Indulhat a shoppingolás

Nem is vártak sokat arra, hogy lecsapjanak a lehetőségre: a Ctrip.com International Ltd. utazásfoglalási alkalmazáson az égbe szökött a kínaiak érdeklődése a brit idegenforgalmi lehetőségek iránt. A Phoenix kínai hírportál egy viccet is megengedett magának. Miközben a britek bye-bye-t (viszlát) intenek az EU-nak, a kínaiak buy-buy-jal (jövünk vásárolni) köszönnek be hozzájuk.

A brit luxuscikkgyártók és -forgalmazók legnépesebb vásárlói az utóbbi időben a kínaiak voltak. Eddig főként külföldön szerezték be, amire vágytak, de tavaly például 270 ezer utazást szerveztek Nagy-Britanniába, ami 46 százalékkal több az egy évvel korábbinál - derül ki a VisitBritain website adataiból.

Jönnek

Nem lennék meglepve, ha a kínai és a közel-keleti turisták elárasztanák az országot, miután pénzük vásárlóereje növekedett - véli Edouard Meylan, a H. Moser & Cie svájci óragyártó cég vezérigazgatója. Az emberek készek útra kelni 5-10-20 százalékos diszkontért.

A brit luxuscikkáruházaknak jól jön a kínaiak érdeklődése, ugyanis a terrorfenyegetés miatt az utóbbi időben visszaesett a forgalmuk. Nagy-Britannia a világ hatodik legnagyobb luxuscikkpiaca évi 15,5 milliárd eurós forgalommal. Az új helyzetben a japán, a makaói és a hongkongi kereskedőktől csábíthatják el a vevőket.

Nem olyan egyszerű

A szakértők szerint a kínaiak készek a Londonnál népszerűbb európai úti céljaikat is feladni azért, hogy olcsóbban vásárolhassanak. Ugyanakkor az úticél-váltás eltarthat egy ideig, mert vízumot kell intézniük és szállást kell foglalniuk.

A külföldiek előrenyomulásával egyidejűleg elhalványulhat a hazai fogyasztók vásárlási kedve. Az emberek akkor vesznek luxuscikkeket, amikor jól érzik magukat és bíznak a jövőjükben - emlékeztettek a HSBC elemzői feljegyzésükben. A Brexit keltette bizonytalanság tovább gyengítheti a már eddig sem túl magabiztos britek vásárlási hajlandóságát.

Nagy zsé

A Burberry luxusáruházlánc adózás előtti profitja 90 millió fontta (109,4 millió euró) nőhet a font 10 százalékos gyengülése miatt - véli John Guy, a MainFrist Bank AG elemzője. A cég bevételének 10 százalékát szerzi a szigetországban, amelynek 60 százaléka a turistáktól jöhet - mondja Thomas Chauvet, a Citgroup szakértője.