Alekszej Vegyev miniszterhelyettes keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy két százalékponttal csökkentik a GDP jövőre várható növekedésének mértékét. Míg szeptemberben 1,2 százalékos bővülést várt a tárca, immár a GDP 0,8 százalékos csökkenését prognosztizálja. Idén viszont 0,5 százalék helyett 0,6 százalékkal gyarapodhat a gazdaság - mondta Vegyev.

Orosz sajtóbeszámolók szerint a minisztérium részben azért vizsgálta felül az idei és a jövő évre vonatkozó szociális-gazdasági fejlődés sarokszámait, mert 100 dollárról 80 dollárra csökkent az Urals típusú orosz nyersolaj éves átlagárára vonatkozó előrejelzés 2015-re. Másfelől korábban a tárca még arra számított, hogy a jövő év közepén feloldják az Oroszországot sújtó nyugati szankciók hatályát. Immár a jövő év végére várja a büntetőintézkedések eltörlését.

Az orosz költségvetés összeállításakor az Urals átlagárával számolnak. Az idei költségvetés 93 dolláros átlagáron alapul, ami még mindig jóval alacsonyabb a január-novemberi időszak 100,91 dolláros átlagáránál.

A rubel kitartó leértékelődése miatt a gazdaságfejlesztési minisztérium gyökeresen átértékelte árfolyam-előrejelzését. Míg szeptemberben 37,7 rubelre jósolta a dollár jövő évi átlagárfolyamát, most 49 rubelre számít. A kőolaj jövő évi átlagárára vonatkozó várakozását 80 dollárra csökkentette, az infláció várható mértékét az idei évre 7,5 százalékról 9-re, a jövő évit pedig 5,5 százalékról 7,5 százalékra emelte. A reálbérek jövőre 3,9 százalékkal csökkenhetnek az eddig várt 0,5 százalékos emelkedés helyett, a lakosság reáljövedelmei pedig 2,8 százalékkal zsugorodhatnak 0,4 százalékos növekedés helyett. A munkanélküliségi ráta idén 5,5, jövőre pedig 6,4 százalékra emelkedhet.

A minisztérium friss előrejelzésének ismertetése után lejtőre került a rubel. A moszkvai tőzsde devizakereskedésében 53,04 rubelre emelkedett a dollár árfolyama, 1 rubel 84 kopejkával drágult a hétfői záróértékéhez képest. Az euró 2 rubel 1 kopejkával 65,91 rubelre erősödött.

A Morgan Stanley befektetési bank korábban közölte, hogy 1,7 százalékos GDP-csökkenésre számít a jövő évben Oroszország esetében. Az orosz jegybank stagnálást vár, míg a fejlesztési és külkereskedelmi bank (Vnyesekonombank/VEB) nem zárja ki a recessziót.

Idén 0,5 százalékos lehet a növekedés, esetleg kicsit kevesebb, jövőre pedig inkább csökkenés várható - mondta Andrej Klepacs, a VEB alelnöke, volt gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes, aki szerint jövőre a GDP minimum 0,3-0,4 százalékkal eshet vissza.

Mindegyik esetben a gazdasági fejlődés alapforgatókönyvéről van szó, de már készülnek a válsághelyzeteket feltételező, a 60 dolláros vagy annál alacsonyabb olajárakkal számoló prognózisok is. Az orosz jegybank 3,5-4 százalékos visszaesést valószínűsít egy ilyen esetre.