Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolat ismételten nyomás alá került, miután a Kreml bebörtönözte Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. Az EU ugyanis lehetséges szankciókat helyezett emiatt kilátásba.

A Reutersnek uniós diplomaták azt mondták csütörtökön, hogy az EU valószínűleg utazási korlátozásokat fog bevezetni Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesei ellen, illetve bankszámláikat is befagyaszthatják, várhatóan már ebben a hónapban. A döntésre már Németország és Franciaország is rábólintott - jegyzi meg a hírügynökség.

Az újabb szankciók bevezetésére azért kerülhet sor, mert Moszkva felbőszítette az uniós országokat azzal, hogy kiutasított a múlt héten német, lengyel és svéd diplomatákat anélkül, hogy azt az épp Moszkvában tárgyaló Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel közölte volna. Ezt Berlin és Párizs szerint nem lehet válasz nélkül hagyni.

Az idézett interjúban - amelyet teljes terjedelmében valamikor később pénteken publikálnak - a Reuters szerint Lavrovot arról kérdezték, hogy Moszkva ezek után kész-e megszakítani a kapcsolatait az EU-val.

Abból indulunk ki, hogy készen állunk erre. Abban az esetben, ha ismételten szankciókat vetnek ki néhány, a gazdaságunkra kockázatot jelentő szektorokra, beleértve a legérzékenyebb területeket

- fogalmazott a Reuters szerint az orosz külügyminiszter, aki azt is hozzátette, hogy nem akarják magukat elszigetelni a világtól, de készen kell állniuk arra, hogy ezt megtegyék. "Ha békét akarsz, akkor készülj háborúra" - jelentette ki a Reuters szerint az orosz külügyminiszter.

Lavrov kijelentése azután jött, hogy Josep Borrell uniós külügyi főtárgyaló kedden Moszkvában tárgyalt, amelynek során az orosz fél nagyon megalázóan viselkedett vele. Ezek alapján Borrell kijelentette, hogy Oroszország el akar szakadni Európától és meg akarja osztani a Nyugatot.

Az EU azt is jelezte, hogy Navalnij bebörtönzése és az ellenzéki tüntetések szétverése miatt kész szankciókat alkalmazni.