Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Moszkva nevű rakétás rombolón keletkezett tűz, amely a lőszerek felrobbanásához vezetett - jelentette az orosz Interfax hírügynökség. A hajó legénységét evakuálni kellett. Az orosz hadi tengerészet nem nevezte meg a tűz okát.

Makszim Marcsenko, a fekete-tengeri Odessza kikötő körüli régió ukrán kormányzója azt mondta, hogy a Moszkvát két ukrán gyártmányú Neptun hajó elleni cirkálórakéta találta el. Szerinte ezek okoztak olyan súlyos károkat a rombolóban, hogy azt hátra kellett hagynia az oroszoknak – írja a Reuters, amely szerint nem ellenőrizhető, hogy melyik fél mondott igazat.

A Moszkva a második ismert nagy hajó, amely a háború kezdete óta súlyos károkat szenvedett. Múlt hónapban Ukrajna azt mondta, hogy megsemmisített egy partraszállást támogató hajót, az Orszkot a kisebbik Azovi-tengeren.

A veszteség azért is fontos, mert Oroszország haditengerészete cirkálórakétákat indított Ukrajna felé a Fekete-tengeren állomásozó hajói. A hadi tengerészet a szárazföldi műveletek támogatásához használta a hajókat, hogy például Mariupol kikötőjét teljes ellenőrzésük alá vonják.

Az orosz hírügynökségek szerint az 1983-ban hadrendbe állított Moszkva 16 hajó elleni Vulkan cirkálórakétával van felfegyverezve, amelyek hatótávolsága legalább 700 kilométer. Oroszország közölte, hogy az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár 1026 katonája, köztük 162 tiszt megadta magát Mariupolban, és a város teljes mértékben az ellenőrzése alá került. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy nincs információja megadásról.

Az Azovsztal ipari negyed elfoglalása, ahol a tengerészgyalogosok meghúzódtak, Oroszországnak az ukrán Azovi-tenger fő kikötője fölötti ellenőrzést adná, megerősítene egy déli szárazföldi folyosót és kiterjesztené az ország keleti részének megszállását.

Az Egyesült Államok szerdán közölte, hogy további 800 millió dollár értékű haditechnikai eszközt, köztük tüzérségi felszerelést, páncélozott harckocsikat és helikoptereket küld Ukrajnának. Franciaország és Németország szintén további nehézfegyverzet szállítására tett ígéretet.