Azonnali sikereket hozott Vlagyimir Putyin elnöki rendelete az illegálisan importált nyugati élelmiszerek megsemmisítésére. Az első győzelmi jelentést Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes adta ki a TASZSZ-nak, eszerint a rendelet hatályba lépésének már az első napján az embargó megsértésének 800 kísérletét leplezték le.

Míg korábban a nyugati szankciókra válaszul elrendelt élelmiszer-behozatali embargót megsértő szállítmányokat a határról kellett visszaküldeni a feladónak, az új szabályozás értelmében az ország egész területén meg kell semmisíteni. Ennek jegyében máris leszámoltak 114 tonna sertéshússal, amely hamisított dokumentumokkal valójában az Európai Unióból érkezett, végeztek 20 tonna sajttal és három teherautónyi őszibarackkal. Nem világos a környezetbarát megsemmisítés módja, a lapokban még folyik a vita és az ötletelés, hogy elégessék, vagy vigyék a tajgába és ott ássák el az elkobzott árukat.

A kampány végrehajtásának egyik főszereplője, a fogyasztóvédelemért felelős Roszpotrebnadzor mindenesetre egy lehetséges módszert már kizárt - az elkobzott árut tilos megenni, az nem számít megsemmisítésnek, sőt, ha azt az eljárást végző hivatalos személy tenné meg, akár 3 hónapi börtönnel büntethetik - jelentette a RAPSZI, a hivatalos orosz jogi hírügynökség.