Moszkva lakói Vlagyimir Putyin államfőt és az őt támogató Egységes Oroszország pártot támogatnák, ha most vasárnap lennének a választások - idézte a Moscow Times az utolsó független orosz közvélemény-kutató intézet, a Levada Center felmérésének eredményét. A vizsgálat négy hónappal a parlamenti választások előtt készült.

A pártnak az a tét, hogy meg tudja-e őrizni kétharmados (75 százalékos) többségét a Dumában annak ellenére, hogy népszerűségi indexe a béka feneke alatt van. A közvélemény-kutatás szerint az orosz főváros lakóinak 40 százaléka támogatná Putyint, ha a most vasárnap elnökválasztás lenne (a következő 2024-ben esedékes) és 15 százalékuk szavazna az Egységes Oroszországra.

A magukat biztosra ígérő szavazók körében 56 és 28 százalék a két támogatási arány. A Levada értékelése szerint a felmérés azt bizonyítja, hogy a rezsim ellenfelei sehol sem állnak a népszerűségi versenyben. Alekszej Navalnij ellenzéki vezér ugyan Putyin után a második helyen szerepel, ám a moszkvaiaknak csak öt százaléka látná őt szívesen az államfői székben. A második legnépszerűbb párt az őfelsége ellenzékéhez tartozó, radikális jobboldali Liberális Demokrata Párt, amelyre a szavazók 10 százaléka voksolna.

Érdekes összehasonlítani a mostani eredményeket a legutóbbiakkal. Putyin a 2018. március elnökválasztáson a szavazatok 76,7 százalékának megszerzésével nyert, az Egységes Oroszország 2016-ban 54 százalékos támogatottságot élvezett. Az orosz politika legnagyobb kérdése, hogy az államfő elindul-e újraválasztásáért 2024-ben vagy hátrább lépve tartja meg az irányítást.