Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán miniszterelnök önkéntes lemondása, "egy ilyen szakember elvesztése mínusz Ukrajna számára" - vélekedett Andrej Klimov, a Szövetségi Tanács külügyi bizottságának alelnöke. A politikus logikusnak nevezte Azarov döntését, miután Viktor Janukovics ukrán államfő kinyilvánította, hogy a miniszterelnöki posztra kész mást kinevezni.

Az orosz felsőházi képviselő Azarov felkészültségét dicsérte és azt mondta, hogy szerinte az ukrán ellenzéki vezetők közül sem Vitalij Klicsko, az Udar (Ütés) nevű párt elnöke, sem Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt vezetője nincs felkészülve a kormányfői feladatra.

Mihail Margelov, az orosz Szövetségi Tanács külügyi bizottságának elnöke kifejtette, hogy szerinte önmagában a kormány menesztésével és a tüntetéseket korlátozó, drákói szigorú törvények visszavonásával nem sikerül megszilárdítani a helyzetet Ukrajnában. A politikus úgy vélte, hogy mindezek ellenére az ukrán ellenzék nem akar az új kormány élére állni, ráadásul az is kérdés, hogy részt vesz-e a koalíciós kabinetben, amelyre az orosz szenátor szerint szükség van a válsághelyzetben.

Az orosz felsőház befolyásos politikusai arra reagáltak, hogy Mikola Azarov ukrán kormányfő kedden felajánlotta lemondását, és azt nem sokkal később Viktor Janukovics ukrán államfő elfogadta. A kabinet a következő kormány megalakításáig, amelyre két hónapot szab az ukrán alkotmány, ügyvezetőként a helyén marad, és addig Szerhij Arbuzov eddigi első miniszterelnök-helyettes vezeti az ukrán kormányt.