Annak ellenére, hogy egy szabály előírja, hogy az Everestre mászók által vitt tárgyakat vissza kell hozni, a palackokat néha a hó alá temetve hagyják a hegyről lejövet. Most a nepáli Covid-19 válság olyan súlyos, hogy a hatóságok most arra kérik a világ legmagasabb hegycsúcsára mászó hegymászókat, hogy hozzák vissza az üres oxigénpalackokat.

Mivel több magán- és állami kórházban elfogyott az oxigén és a kórházi ágyak, a koronavírusos betegek a padlón vagy a folyosókon fekszenek, a kormány szerint sürgősen szükség van 25 000 palackra. Így vetetettek szemet a hegymászók oxigéntartályaira - írja a Vice News.

"Jelenleg 408 hegymászó van a Mount Everest alaptáborában, akik a csúcsra törnek, és mindegyiküknél körülbelül 4 palack van, míg a serpa hegymászó vezetőik általában hármat visznek magukkal, és vannak olyan egyedül utazók is, akik saját palackot visznek magukkal" - mondta Kul Bahadur, a Nepáli Hegymászó Szövetség főtitkára a portálnak. "Tehát nagyjából arra számíthatunk, hogy körülbelül 2500 palack fog visszajönni az expedíció után" - érzékeltette, milyen fontos is lenne, hogy ezeket bevonhassák az egészségügyi ellátásba.

A hétvégén Nepál napi 8 777 fertőzésről számolt be, ami 30-szorosa a múlt hónapban mért számnak. A kormány pedig igyekszik felkészülni. "Oxigénszállítmányokra, kompresszorokra és intenzív ágyakra is sürgősen szükségünk van" - mondta Samir Kumar Adhikari, az egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője a Reutersnek. Adhikari hozzátette, hogy Nepál mintegy 20 000 oxigénpalack szállítását kérte Kínától. 

A márciusban kezdődött hegymászószezonban a hegymászók és serpa vezetőik a becslések szerint 3500 oxigénpalackot használtak fel a csúcs megmászásához. Az Everest csúcsán, 29 029 láb magasan minden egyes lélegzetvételnél kevesebb mint a tengerszinten belélegzett oxigén harmada jut csak a tüdőbe, mert a levegő annyira ritka. Többnyire ezért visznek palackokat a hegy megmászásakor.

"A hegymászóknak általában akkor kell ezt az oxigént felhasználniuk, amikor elérik a 7 300 méteres tengerszint feletti magasságot, és ezeket a palackokat lefelé cipelni nehéz feladat" - mondta Shiva Bahadur Sapkota, hegymászó és az Everest-csúcstámadók szövetségének főtitkára, aki szerint fontos lenne, hogy le is hozzák a hegyről a felvitt felszerelést, főként ha az adott palack még tele van.

Nepálnak jelenleg csak mintegy 1600 intenzív osztálya és kevesebb mint 600 oxigénlélegeztetője van a 30 millió lakosra. Az ActionAid Nepal adatai szerint az országban 140 000 emberre mindössze egy orvos jut. A világ egyik legszegényebb országában erősen támaszkodnak a mászóturizmusra, ezért is okoz problémát, hogy az everesti alaptáborban is terjed a fertőzés. A nepáli kormány ezeket az eseteket megpróbálja elhallgatni, hogy ne riassza el a külföldieket.