Legalább 19 embert evakuáltak a hegymászó táborokból a világ hetedik legmagasabb pontján, Dhaulagiriben is, 345 kilométerre az Everesttől nyugatra. Itt hét embernek pozitív lett a tesztje, további 12 embernek pedig a tünetek megjelenése után kellett teszteltetniük magukat - mondta Mingma Sherpa, a Seven Summits Trek utazásszervező iroda elnöke.

Lukas Furtenbach expedícióvezető szerint a hegymászók aggódnak, hogy Nepál újra lezárja az Everestet és a népszerű útvonalakat - olvasható a turisztikai portálon.

A nepáli kulturális, idegenforgalmi és polgári repülési minisztérium szóvivője azt mondta, hogy eddig nem kaptak olyan jelentést, amely koronavírus-fertőzöttekről szólt volna az alaptáborban, ugyanakkor aggasztónak találják a médiában megjelent híreket. "Tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit árthat a hírnevünknek, ha ezek a hírek igaznak bizonyulnak".

A tervek szerint a turisztikai minisztérium tisztviselőiből és összekötő tisztjeiből álló csapat keresi fel az alaptábort csütörtökön. A BBC szerdán számolt be arról, hogy az alaptáborban már 17 fertőzött van.

A nepáli oldalról egyébként rekordszámú, 408 engedélyt adtak ki a Mount Everest megmászására, mióta megnyílt az út a hegycsúcsra.