Nepálban folyamatosan emelkedik az új fertőzöttek és a Covid miatt elhunytak száma, ezért tartanak a kínai hatóságok a fertőzés behurcolásától.

Kína a csúcson választóvonal létesítéséről döntött, hogy ne érintkezhessenek a tibeti és nepáli oldal hegymászói - írja a Reuters alapján a Euronews.

A nepáli idegenforgalmi hivatal igazgatója, Mira Acharya azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy nincs tudomása arról, hogy valamelyik expedíciót lefújták volna a koronavírus-járvány okozta aggodalmak miatt.

A nepáli alaptábor orvosai szerint a helyzet nem olyan súlyos, mint az a jelentésekből tűnik, és személyesen sem tapasztalt szörnyű állapotokat az igazgató.

Acharya arról is beszélt, hogy májusban már 150-en mászták meg a csúcsot és sok mászó - köztük Varga Csaba is - vár a következő kedvező időjárási ablakra, hogy feljusson.

A Mount Everestre az első hegymászók, Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa nyomába lépve 1953 óta több mint hatezren jutottak fel. A hegyen legalább 311 ember lelte halálát.