Már több mint ezer kutató és diák írta alá Kertész János fizikus, MTA-tag nyílt levelét, amelyben a tudós Manfred Webertől, az EPP frakcióvezetőjétől kér védelmet az Akadémia számára - tudósított a Népszava. Kertész segélykiáltásnak tartja a levelét, bízik benne, hogy Weber nyomást gyakorolhat az MTA kutatóhálózatára és ingatlanvagyonára is pályázó kormányra, amelyet eddig sem az akadémikusok egyöntetű tiltakozása, sem az intézmény mellett tartott szimpátiatüntetés nem hatott meg.

Szakértői vélemények szerint a kormány egyebek mellett azért akarja saját közvetlen ellenőrzése alá vonni az akadémia intézményrendszerét, mert az uniós forráskiosztás a következő időszakban az innovációt és a kutatásfejlesztést támogatja, és ezeket a pénzeket is meg szeretné szerezni.

Az RTL Klub úgy tudja, hogy Manfred Weber irodája már meg is kapta a levelet. A csatorna megkereste az intézményi hálózat leválasztásán dolgozó innovációs minisztériumot, Palkovics László tárcáját is, ahol azt mondták: a mostani intézményi struktúra nem hatékony, ezért van szükség az átalakításra.