Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg a világ számos pontján, így Magyarországon is a koronavírus delta variánsa felelős a megbetegedések jelentős hányadáért a koronavírus járvány negyedik hullámában, addig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már kilenc betűvel előrébb tart az aggodalomra okot adó változatok megfigyelésében. A szervezet héten kiadott jelentése szerint jelenleg fokozott figyelemmel kísérik az úgynevezett mü-variánst, amely olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek segítségével elkerülheti a korábbi Covid-19 megbetegedés fertőzés vagy az oltások által kialakított immunitást - írja a CNBC.com.

A mü variáns, vagy más néven a B.1.621 augusztus 31-én került fel a WHO érdeklődésre számot tartó Covid-19-es változatainak listájára - közölte a szervezet heti jelentésében. A variáns olyan genetikai mutációkat tartalmaz, amelyek arra utalnak, hogy sem a természetes immunitás, sem a jelenlegi vakcinák, sem az antitestes kezelések nem hatékonyak vele szemben olyan mértékben, mint az eredeti vírusváltozattal szemben. Ahhoz még további tanulmányozásra van szükség, hogy el lehessen dönteni, fertőzőbb, halálosabb és jobban ellenállóbb-e a vakcinák és a kezelések ellenében.

Immunrezisztens variáció jelent meg

A WHO jelentése szerint a változat a mutációk egy olyan kombinációját mutatja, amelyek megvan az esélye az immunválasz kikerülésére. A betegségen való átesés és az oltások hatékonyságának csökkenése az előzetes adatok szerint nagyjából hasonló lehet a béta variáns esetében tapasztalttal. Ezt azonban még további vizsgálatoknak is meg kell erősíteniük - állítja a szervezet Vírus Fejlődési Munkacsoportjának jelentése.

A szervezet jelenleg négy olyan variánst tart megfigyelés alatt, amelyek "aggodalomra" adnak okot. A mostani járványhullámért felelős, először Indiában kimutatott delta variáns mellett ide tartozik még a Magyarországon harmadik hullámot okozó alfa, vagy brit variáns, a Dél-Afrikában felfedezett béta és a brazil gamma. Az "aggodalomra" okot adó variánsok jellemzője, hogy vagy fertőzőbbek, vagy halálosabbak vagy az immunrendszerrel szemben ellenállóbbak, mint az eredeti vírus. Esetleg mindezek együtt véve.

Az új, mü-variánst először Kolumbiában fedezték fel, azonban a WHO szerint már a világ 39 országában azonosították a jelenlétét. Bár a világ jelentős részén előfordulási aránya az aktív eseteken belül alacsony és csökken, jelenleg nagyjából 0,1 százalék, azonban Kolumbiában és Ecuadorban folyamatosan emelkedik. Ahhoz, hogy az új variáns okozta megbetegedés klinikai jellemzőit jobban azonosítani tudják, szintén további tanulmányok szükségesek.