Hernyók segíthetnek az egyre halmozódó műanyagszemét elleni harcban, az állatok ugyanis át tudják rágni magukat a műanyagon - írja a CNN.

A viaszmoly-férgek 2017-ben kerültek reflektorfénybe, amikor a kutatók felfedezték, hogy a hernyók segíthetnek megoldani a világ egyik sürgető környezetvédelmi problémáját. A szakemberek most arra jöttek rá, hogyan képesek erre az élőlények, a megoldást pedig a lárvák bélbaktériumai jelentik.

Christophe LeMoine, a kanadai Brandon Egyetem professzora szerint a viaszféregnek olyan bélmikróbái vannak, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy lebontsák a műanyagot. A folyamathoz azonban az élőlényre és a bélbaktériumaira is szükség van.

Kártevőből lett a hős

A féreg különleges képességére egyébként egy spanyol méhész és tudós jött rá véletlenül. A viaszmolyférgek ugyanis megeszik a méhviaszt, a méhész pedig a méhkasokból egy műanyag zacskóba tette a kártevőket, amelyek lyukakat rágtak abba.

Christophe LeMoine szerint a férgek természetesen nem oldják meg azonnal a világ hulladékproblémáját, még kutatásokra van szükség mielőtt nagyobb léptékben is be lehetne vetni őket. Az egyik kezelendő probléma, hogy a hernyók mérgező anyagokat választanak ki a műanyag evése közben.

Ahogy a Buksza - a Napi.hu szerkesztőségi blogja - már megírta, a műanyagkrízis megoldására rengeteg kreatív megoldási kísérlet létezik: Lucy Hughes, brit dizájner egy MarineTex névre hallgató anyaggal rukkolt elő, ami a halfeldolgozás során keletkező melléktermékekből készült anyaggal váltaná ki az egyszer használatos műanyagot.