A Műanyag hullám megtörése címmel megjelent, több mint 150 oldalas tanulmányt alátámasztó kutatásban többek között az Oxfordi Egyetem, a Leedsi Egyetem, az Ellen MacArthur Alapítvány, illetve 17 szakértő vett részt. Az elemzéseket több mint száz konzultánssal és független szakértővel végezték el, köztük a műanyagipari mechanizmusokat ismerő szakemberektől a civil társadalmi aspektusokban járatos specialistákig  terjedt a spektrum. Az így összegyűjtött információ-, és adattömeget végül egyetlen célnak rendeltetett alá: megmutatni a körforgásos gazdaság megteremtésének módjait, és ezen keresztül a hulladék megszüntetésére ösztönözni az emberiséget.

A tanulmány - Breaking the Plastic Wave - a műanyaghasználatról való eltávolodás, a fokozódó csökkentést, intenzívebb helyettesítést írja körül; a hatékonyabb hulladékgazdálkodási modell leírása. Annak a rendszerszintű változtatásnak a körvonalazása, amivel az óceánok műanyag szennyezésének problémája egy generáción belül megoldhatóvá válhat.

A jelentés szerint mindössze 29 éve van az emberiségnek arra, hogy megmentse az óceánokat attól a műanyagtól, aminek az alaptípusait az emberiség csupán a 19. században fejlesztette ki. A műanyag aranykora is csak az 1950-es évektől számolható, ám az akkor évi 2 millió tonnás termelés 2017-ben már 348 millió tonna volt - és a műanyagipar 2040-re ennek a dupláját szeretné/fogja produkálni.

A több műanyag több szennyezést is jelent. Az óceánokban - úgy saccolják - már mintegy 150 millió tonna található belőlük.

A további szennyezés megállításához vezető utak eredője a jelentés szerint az, hogy a világnak drasztikus intézkedéseket kell végrehajtania és a következő két évtizedben más technológiák, más anyagok, más megoldások mentén legalább 80 százalékkal csökkenteni kell a műanyag-kibocsátást. Ennek egyetlen módja az azonnali, ambiciózus és összehangolt cselekvés - áll a jelentésben, mely szerint bár a szabályozások az újrahasznosításra és az ártalmatlanításra fókuszálnak, a megoldás éppen a felhasználás megszüntetésében van.

Létezik már jó néhány technológia erre, de ezek mögül rendre hiányzik a megfelelő (méretű) infrastruktúra, a kellő politikai nyomaték, a finanszírozás és az üzleti érdek. Ezen mind-mind SOS változtatni kell - írja a jelentés.