Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 362 ezerre emelkedett a szeptember 25-ével zárult héten, ami 11 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi 351 ezres értéket. Elemzők csökkenésre, 335 ezres értékre számítottak.

Aggasztó módon már a harmadik egymást követő héten mértek emelkedést, de ezzel együtt is már a tizedik egymást követő héten állt 400 ezer alatt az új segélykérők száma. Elemzők a 200 ezer és 250 ezer közötti értéket tekintik egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban állónak mutatónak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 4250-nel, 340 ezerre kúszott fel.

Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

Elemzők egy sor olyan tényezővel magyarázzák a kérelmek számának növekedését, mint a kaliforniai erdőtüzek és az Ida hurrikán, amely augusztus végén csapott le a Mexikói-öböl térségére, és rekordméretű árvizeket okozott New Yorkban és New Jersey-ben szeptember elején.

A koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedése is lassította a gazdaság lendületét, és a vártnál lassabb ütemben nőtt a foglalkoztatottság, mivel a vendéglátási és szórakoztatási ágazatban megállt a munkaerő-felvétel.

A szeptember 18-ával végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 18 ezerrel, 2 millió 802 ezerre csökkent. Elemzők valamivel jobb adatra, 2,8 millióra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 750-nel, 2 millió 797 ezer 250-re mérséklődött, ami tavaly március 21. óta a legalacsonyabb szintet jelenti.

Valamivel több mint ötmillió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban a szeptember 11-ével zárult héten, több mint 6,2 millióval kevesebb, mint egy héttel korábban. Ennek az az oka, hogy szeptember 6-án lezárult a járvány miatt elindított két szövetségi program, így több millió ember vesztette el minden munkanélküli segélyét.

A világjárvány felborította a munkaerőpiac dinamikáját, hiányt okozott, nincs elég ember, aki hajlandó dolgozni. Július végén rekordszámú, 10,9 millió nyitott álláshelyet tartottak nyilván. Sok szülő, főleg nők azonban nem tudnak visszatérni a munkába a gyermekgondozási létesítmények hiánya miatt, sokan pedig félnek a járványtól, és inkább otthon maradnak.

Eközben az Egyesült Államok gazdasági növekedése gyorsult a második negyedévben.