Negyvennégy ukrajnai menekült munkába állt egy besztercei üzemben - jelentette be Marius Budai, munkaügyi miniszter a Maszol tudósítása szerint. A tárcavezető nem árulta el, melyik cég alkalmazta az ukránokat. Valószínűleg ezek az első Ukrajnából érkező háborús menekültek, akik hivatalosan munkát vállalnak Romániában.

Szinte biztos, hogy a menekültek, akikre a miniszter utalt, a Leoni kábelgyártónál kaptak munkát. „Közösen az ukrajnai kollégákkal és a Leoni Group erre a célra létrehozott csoportjával a múlt héten elkezdtük megszervezni azoknak az ukrajnai kolléganőknek az áthelyezését, akik a Leoni romániai gyáraiban szeretnének dolgozni” – olvasható a besztercei Leoni üzem Facebook-posztjában.

A kormány március 8-án elfogadott sürgősségi rendelete nagyban megkönnyíti az ukrán állampolgárok romániai munkavállalását. Ennek értelmében a menekülteknek nincs szükségük munkavállalási engedélyre, annak ellenére, hogy EU-n kívüli országból érkeznek.

A német tulajdonban levő, besztercei székhelyű Leoni Wiring Systems Ro-nak ötezernél több dolgozója van, 2020-ban 1,2 milliárd lej volt az árbevétele.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.