Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világjárvány miatt a szlovákiai családok egyre borúlátóbban látják a jövőjüket, az idősebb generációk tagjai pedig újra egyre gyakrabban emlegetik az 1989-es rendszerváltás előtti időszakot, amikor szerintük "sokkal jobban éltünk", mivel az üzletekben "minden jóval olcsóbb volt" - írja a pozsonyi Új Szó.

A Wood & Company befektetési és tanácsadó cég szerint - annak ellenére, hogy a járvány miatt az elmúlt hónapokban romlott a családok anyagi helyzete - többet engedhetnek meg maguknak az átlagbérből élő szlovákiai lakosok, mint 31 évvel ezelőtt.

A rendszerváltás után hosszú ideig csökkent a szlovákiai családok életszínvonala, és ami a reálbéreket illeti csak 2007-re sikerült sikerült ledolgozni a visszaesést. Jelenleg több árufajtáért manapság jóval rövidebb ideig kell dolgozniuk a szlovákiai lakosoknak, míg egyes áruk esetében épp ellenkező a helyzet.

Az áruk nagy részéért azonban most kevesebbet kell gürcölnünk, mint korábban. A kenyérért csaknem dupla annyit kell dolgozni, mint a rendszerváltás idején, ugyanakkor egy színes televízióért 1989-ben még négy hónapot kellett dolgozni, míg manapság egy LCD-televízióért csupán 11 napot.

Az elemzést részben árnyalja, hogy a benne alapul vett bruttó átlagbér, amit a statisztikai hivatal tesz közzé, nem teljesen objektív, ez ugyanis csak azt mutatja meg, hogy mennyit keres egy átlagos szlovákiai lakos. Ezt az adatot azonban erősen torzítják a csúcsmenedzserek és a jól fizetett ágazatokban dolgozók bérei. A dolgozók kétharmadának a szlovákiai átlagbérnél alacsonyabb a fizetése.