A világjárvány egyik velejárója a távmunka vagy otthoni munka elterjedése volt, amely sokak számára jelentett kényelmes és praktikus alternatívát. Sokan felismerték az ebben rejlő lehetőségeket és az utazási korlátozások feloldása után elindultak olyan országok felé, amelyek nem túl drágák, de van stabil internet és sok a látnivaló.

"A "workation" tökéletes módja annak, hogy hosszabb időt töltsünk egy olyan úti célon, amelyet szeretnénk felfedezni, miközben nem fogyasztjuk éves szabadságkeretünket" - mondta Sarah Siddle, a Holidu nevű német utazási oldal PR- és marketingmenedzsere a CNBC-nek.

A Holidu összeállított egy listát a világ 150 városáról kifejezetten a távmunka igényeit figyelembe véve.

Ilyen tényezők:

  • a vezeték nélküli internetelérések átlagos sebessége
  • a közösségi munkahelyek száma
  • egy csésze kávé átlagos ára
  • két pohár sör átlagára
  • a taxik kilométerdíja
  • egy egyágyas szoba bérleti díja egy hónapra
  • egy étel ára egy középkategóriájú étteremben
  • a napsütéses órák száma
  • a turistalátványosságok száma a Tripadvisor alapján
  • az Instagramon hány fotót találtak a hashtegelve a város nevével

Azt a lista összeállítói sem tagadják, hogy az előkelő helyeket főként a kedvező megélhetési költségek miatt tudták kiosztani. Például a lista első amerikai város a 30. helyen lévő Los Angeles. New Yorkban hiába van rengeteg közösségi munkahely és sok hétvégi programlehetőség, ha egyszer drága.

Budapest az ötödik lett

Budapest a lista ötödik helyét szerezte meg holtversenyben Buenos Aires-szel. A magyar fővárosról azt írja a Holidu, hogy egy munkahelyi vagy nyaralási kategóriában sem tudott bekerülni a top 10-ben, de az se utazzon ide, aki meleg időjárásra vágyik, mivel a napsütéses órák száma kevesebb mint 2000.

Ami azonban a városból hiányzik, azt bőven pótolja az italválaszték. Egy habos kapuccínó mindössze 1,2 fontba (500 forint) kerül, de két korsó sört is meg lehet kapni 2,4 fontért vagyis 1000 forintért.

Íme, a lista első 10 helyezettje:

1. Bangkok, Thaiföld
2. Újdelhi, India
3. Lisszabon, Portugália
4. Barcelona, Spanyolország
5. Buenos Aires, Argentína (holtversenyben)
5. Budapest, Magyarország (holtverseny)
7. Mumbai, India
8. Isztambul, Törökország
9. Bukarest, Románia
10. Phuket, Thaiföld

Az első helyen álló Bangkokról ezt írják: az internet sebebessége nem a legnagyobb, mindössze 28 Mbps, de több mint 450 ezer ingyenes wifi hotspot érhető el. A megélhetési költségek az egyik legalacsonyabbak a világon, bár szállásból találni drágát, az étkezés annyira olcsó, mintha ingyen lenne. A legtöbb bangkoki beszél angolul és sok multinacionális cégnek van kirendeltsége a városban. A reggeli úszó piacokon minden helyi finomságot meg lehet kóstolni, míg látványosságokból sincs hiány.

A kilencedik helyen álló Bukaresttel kapcsolatban azt jegyzik meg, hogy gyors az internet, olcsó a taxi és 2,8 fontért lehet inni két korsó sört.

A városok listáját a Holidu oldalán lehet böngészni.

Nemrég az Eurostat is közzétett egy statisztikát az alkohol áráról, amelyből kiderült, hogy Magyarországon lehet a legolcsóbban berúgni. Ennek a brit legénybúcsúsok örülnek, a bulinegyedben élők kevésbé.