A lengyel szakszervezetiek és a munkaadók képviselői megtették első tétjeiket abban a kerekasztal-beszélgetésben, amelyben azzal egyeztetnek a kormánnyal, hogy milyen reformokat vezessenek be a világjárvány után újjáéledő gazdaságban - írja a Business Insider Polska.

A munkavállalók képviselői azt szeretnék, ha a dolgozók évi szabadságát meghosszabbítanák 31 napra, míg a munkaadók szerint állandóvá kellene tenni a távmunkát.

A lengyel kormány mind a két véleményt meghallgatva társadalmi szerződést készít, a változtatásoknak, amelyek ebben lesznek, ki kell húzniuk a lengyel gazdaságot a gödörből, amelybe a járvány miatt került - mondják kormányzati szakértők. A nagy reform gyakorlatilag az üzleti élet minden szegletét érinti, a dolgozókat és a kormány társadalompolitikáját is, de a részleteket először a szakszervezetekkel, majd a munkaadók szervezeteivel kell a kormánynak egyeztetnie. A tárgyalások már el is kezdődtek.

A múlt heti megbeszélések egyik témája a vendégmunkások kérdése volt. A munkaadók ugyanis azt szeretnék, ha a tárgyalásokon ebben is megállapodnának, úgy, hogy ők szabadon és könnyebben juthassanak az olcsó keleti munkaerőhöz. A szakszervezet véleménye, hogy ennek nem szabad visszaütnie a lengyel munkaerő alkalmazására.