A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyét kérők száma 14 ezerrel, 269 ezerre esett az október 30-val zárult héten, ami tavaly március 14. óta a legalacsonyabb szint.

Elemzők enyhébb csökkenésre, 277 ezres értékre számítottak.

Már ötödik hete csökken és a negyedik egymást követő héten állt 300 ezer alatt az új segélykérők száma. Elemzők a 250 ezer és 300 ezer közötti értéket tekintik egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban álló mutatónak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 15 ezerrel, 284 ezer 750-re süllyedt, ez ugyancsak tavaly március 14. óta a legkisebb szám.

Tavaly a március 14-vel végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

Az október 23-ával végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 134 ezerrel, 2 millió 105 ezerre csökkent, ami tavaly március 14. óta a legalacsonyabb szint. Elemzők azonban jobb adatra, 2,07 millióra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 155 ezer 500-zal, 2 millió 356 ezer 750-re mérséklődött, ami tavaly március 21. óta a legalacsonyabb szintet jelenti.

Több mint 2,67 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban az október 16-ával zárult héten, ez több mint 157 ezerrel kevesebb egy héttel korábbinál. Egy évvel ezelőtt több mint 22 millió, idén szeptember elején pedig még nagyjából 11 millió ember kapott valamilyen támogatást.

A világjárvány felborította a munkaerőpiac dinamikáját. Az elbocsátások szintje egyre inkább normalizálódik, ellentétben a munkaerőpiac más aspektusaival. A gyermekgondozási létesítmények hiánya, a koronavírus-fertőzéstől való félelmek, az előrehozott nyugdíjazások, pályamódosítások és a lakosság elöregedése azt eredményezi, hogy egyre kevesebben akarnak visszatérni a munkaerőpiacra, emiatt pedig égető munkaerőhiány alakult ki. Augusztus végén 10,4 millió nyitott álláshelyet tartottak nyilván az Egyesült Államokban, míg a hivatalosan munkanélküliként bejegyzett emberek száma nagyjából 7,7 millió volt szeptemberben.

Félő, hogy a munkaerőhiányt tovább növeli a szövetségi kormányzat rendelete, amellyel kötelezővé teszi a védőoltás felvételét a szövetségi alkalmazottak és a több mint 100 főt foglalkoztató cégek dolgozói számára. A Challenger, Gray & Christmas munkaközvetítő és fejvadász cég adatai szerint októberben az amerikai munkaadók 22 822 munkavállalót bocsátottak el, ami 27,5 százalékkal haladja meg az előző havit. Az elbocsátottak 22 százalékánál az volt az indok, hogy nem voltak hajlandóak beoltatni magukat.